ZZZCG pripremio Informator: "Kuda nakon osnovne škole"

Koju skolu da upišem? Šta želim da postanem? … Da li su moje želje realne? Ovo su pitanja na koja, ovih dana, odgovore traže i učenici završnog razreda osnovnih škola
4 komentar(a)
osnovna škola, Foto: Vijesti online
osnovna škola, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 24.04.2015. 17:58h

Kako bi lakše i bolje izabrali srednju školu, za sve učenike koji završavaju osnovnu, Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) pripremio je Informator.

Vodič "Kuda nakon osnovne škole", sardzi savjete za učenike i njihove roditelje, kao i za sve koji utiču na izbor zanimanja osnovaca.

Narednih dana, biće distribuiran svim školama pa iz Zavoda pozivaju mlade da se upoznaju sa izborom srednjih skola u našoj zemlji, ali i sa stanjem na tržištu rada i zahtjevima poslodavaca.

Koju skolu da upišem? Šta želim da postanem? … Da li su moje želje realne?

Ovo su pitanja na koja, ovih dana, odgovore traže i učenici završnog razreda osnovnih škola. Da bi im u tome pomogli, u Zavodu za zapošljavanje pripremili su Informator.

"Izbor srednje škole ne bi trebalo da bude samo nastavak obrazovanja već i izbor zanimanja i sticanje znanja primjenjivih u praksi, koja će mladim osobama omogućiti lakše i brže pozicioniranje na tržištu rada", kazala je Jevrosima Perović iz ZZZCG.

"Prvo što bi mlada osoba, u saradnji sa osobama koje su važne u njenom ličnom i profesionalnom razvoju, trebalo da obrati pažnju - koja su to njena interesovanja, sklonosti i sposobnosti", rekla je Alisa Dizdarević iz ZZZCG.

Kako roditelji presudno utiču na odluke učenika u ovom uzrastu, ovaj vodič za srednje škole, sadrži i savjete za njih, kako bi izbjegli greške.

"Greške su da, otprilike, roditelj zbog nekih svojih, da kažemo želja, ili neostvarenih ambicija utiču na djecu da idu na zanimanja koja su popularna, ili oni smatraju da su za njih najbolja, ili su u doba kada su oni završavali školu bila popularna. Međutim, treba uzeti u obzir sadašnje stanje na tržištu rada, sadašnje potrebe poslodavaca i ići u tom smjeru", dodala je Dizdarević.

"Neracionalan izbor zanimanja koji je prouzrokovan neuzimanjem u obzir ličnih karakteristika, zahtjeva samog zanimanja, kao i potreba tržišta rada je jedan od čestih uzroka nezaposlenosti", istakla je Perović.

Iz Zavoda ponavljaju koja su zanimanja, nakon srednje škole, najtraženija.

"U predsezenskom zapošljavanju, najčešće su to oblasti iz ugostiteljstva i turizma i iz građevinskih oblasti zanimanja, a uglavnom iz oblasti poslova administrativne prirode - to su iz oblasti ekonomskih struka i maturanti gimnazije", kazala je Perović.

Ove godine u Crnoj Gori osnovno školovanje završava oko 7.600 učenika. Ovaj Informator bice im dostupan u svim osnovnim školama i Zavodu za zapošljavanje.

Bonus video: