Ostvarila svoj san: Upisala prestižni Braun fakultet

Miljana je, zahvaljujući najboljim ocjenama i pohađanju brojnih vannastavnih aktivnosti tokom školovanja na Ujedinjenom ko le d žu svijeta u Mostaru, uspjela da dobije punu stipendiju
402 pregleda 17 komentar(a)
Miljana Čađenović, Foto: Privatna arhiva
Miljana Čađenović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.04.2015. 19:44h

Podgoričanka Miljana Čađenović je ostvarila svoj dugo sanjani san - krajem avgusta će otići na studije na univerzitetu Braun , koji važi za jedan od osam najprestižnijih u Sjedinjenim Američkim Državama.

Miljana je, zahvaljujući najboljim ocjenama i pohađanju brojnih vannastavnih aktivnosti tokom školovanja na Ujedinjenom koledžu svijeta u Mostaru, uspjela da dobije punu stipendiju.

Mlada Podgoričanka je od ranog djetinjstva maštala da studira u inostranstvu i oduševljena je što joj se pružila prilika da akademsko znanje stiče na univerzitetu Braun , koji je smješten u gradu Providens, u američkoj državi Rod Ajlend.

“Svom cilju sam posvećena od prvog razreda osnovne škole. Završila sam dva razreda Gimnazije, a treći i četvrti na Ujedinjenom koledžu svijeta u Mostaru. Koledž je bio dosta zahtjevan, drugačiji je sistem obrazovanja nego kod nas. Imali smo i dosta vannastavnih aktivnosti”, ispričala je Miljana.

Neke od vannastavnih aktivnosti kojima se bavila, a koje se veome cijene prilikom upisa na američke univerzitete, su volontiranje, rad sa djecom, organizovanje projekta sa društvom na Koniku...

Učestvovala je i na brojnim konferencijama, te je prošlog ljeta boravila i u Seulu.

“Tokom ljetnjeg raspusta sam dosta istraživala o tamošnjim univerzitetima...Imala sam pravo da se prijavim na osam univerziteta. To je zahtijevalo pisanje jednog generalnog eseja za sve fakultete, a pojedini su tražili i dodatne eseje.”, kazala je Miljana.

Ona je kazala da je pripremni test polagala u Mostaru.

Miljana još uvijek nije odlučila šta će studirati, ali su joj za sada najprivlačniji molekularna biologija, književnost ili istorija.

Velika prednost Braun univerziteta je, kako je kazala, to što može sama da “dizajnira” program kojim želi da se bavi.

Stipendija plaća sve

Olakšavajuća okolnost kada ode u SAD će joj, kako je kazala Miljana, biti što ima punu stipendiju.

To znači, kako je objasnila, da su joj plaćeni smještaj, hrana, knjige, časovi, koji su veoma skupi...

Miljana priznaje da je odlazak u zemlju u kojoj nikog ne poznaje pomalo plaši, ali samo zbog velike udaljenosti.

“Kroz sve sam to prošla, kada sam otišla na školovanje u Mostar, ali sada će to biti susret sa drugačijim okruženjem, novim ljudima, navikama, razmišljanjima... “, ispričala je Miljana.

Bonus video: