Đukanović lani radio za 1.500 eura mjesečno

Đukanović je vlasnik četvrtine firme “Univerzitats” u čijem je vlasništvu Univerzitet Donja Gorica, polovine “Kapital investa”, a jedini je vlasnik “Global Montenegra”
90 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.04.2015. 06:49h

Premijer Milo Đukanović lani je zarađivao tek nešto više od 1.500 eura, iako ga je londonski “Independent” još 2010. svrstao među dvadeset najbogatijih svjetskih lidera, sa imovinom procijenjenom na 10 miliona funti.

Prema zvaničnim podacima Komisije za sprečavanje sukoba interesa, premijerska plata iznosila je 1.139 eura, a Đukanović je prijavio još samo mjesečnu naknadu od 398 eura u Kolegijumu za pregovore o pristupanju Crne Gore EU.

Premijer volontira u Košarkaškom savezu, Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte, Savjetu za članstvo u NATO, Savjetu za strane investicije, Savjetu za praćenje turističkog razvoja i sezona, Vijeću za nacionalnu bezbjednost i Savjetu za zaštitu od diskriminacije.

Lista Đukanovićevih nepokretnosti ista je u posljednjih nekoliko godina - posjeduje stan od 187 metara kvadratnih, a navodi i da je vlasnik pašnjaka i livade u Kočanima i da u tom nikšićkom prigradskom naselju posjeduje plac od 243 kvadrata i dva objekta, koje je označio kao ruševine.

Đukanović je vlasnik četvrtine firme “Univerzitats” u čijem je vlasništvu Univerzitet Donja Gorica, polovine “Kapital investa”, a jedini je vlasnik “Global Montenegra”. U svim firmama je prenio pravo upravljanja na nepovezana lica.

Suvlasnici “Univerzitatsa” su još profesori Veselin Vukotić i Dragan Vukčević, kao i direktor kompanije “Čelebić” Tomislav Čelebić.

U imovinskom kartonu premijera piše da njegova supruga Lidija Đukanović prima 943 eura u Prvoj banci, koju kontroliše njegov brat Aco Đukanović.

Đukanović godinama ne prijavljuje imovinu svog sina Blaža, jer po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa nije u obavezi da to učini, ukoliko ne žive u istom domaćinstvu.

Daliborka zadužena 50 hiljada eura

Mjesečni prihodi državne sekretarke za održivi razvoj Daliborke Pejović neznatno su lani bili niži od premijerove plate.

Pejovićeva u Ministarstvu održivog razvoja i turizma prima 668 eura mjesečno, a kao predsjednica Odbora direktora nacionalne aviokompanije “Montenegro ejrlans” dodatno zarađuje 420.

Posjeduje dva stana u Podgorici, površina 35 i 56 kvadrata, a kreditno je zadužena 50 hiljada eura, sa rokom otplate od 25 godina.

Bonus video: