Udruženje boraca traži spomenik Titu u Podgorici

Udruženje boraca NOR-a Crne Gore će povodom 35. godišnjice od smrti Josipa Broza Tita predložiti da se u Podgorici podigne spomenik vođi partizanskog pokreta i šefu komunističke Jugoslavije
51 pregleda 65 komentar(a)
Josip Broz Tito
Josip Broz Tito
Ažurirano: 15.04.2015. 16:30h

Udruženje boraca NOR-a iniciraće podizanje spomenika Josipu Brozu Titu u Podgorici, povodom 35 godina od njegove smrti.

Boračka organizacija je u izvještaju za prošlu godinu navela da su borci zatajili u osudi "četničke fešte u Beranama nakon izbora, uzvikivanja velikoalbanskih parola u Ulcinju i manifestacije u Nikšiću u čast ratnog zločinca Krsta Popovića", objavila je Antena M.

Udruženje boraca NOR-a Crne Gore će povodom 35 godina od smrti Josipa Broza Tita predložiti da se u Podgorici podigne spomenik vođi partizanskog pokreta i šefu komunističke Jugoslavije.

To se navodi u programu aktivnosti boračke organizacije za ovu godinu, prenosi radio Antena M.

Među jubilejima koje bi trebalo obilježiti po prvi put je navedena godišnjica smrti Milovana Đilasa. Taj prijedlog je, kako se navodi, specifičan, pa bi za njega trebalo dobiti saglasnost ne samo SUBNOR-a, već i drugih institucija.

Glavni događaj ove godine je obilježavanje 70. godišnjice pobjede nad fašizmom, a centralna proslava je 9. maja u Podgorici.

Potpredsjednik SUBNOR-a Ljubo Sekulić pozvao je članove SUBNOR-a da toga dana dođu na glavni podgorički trg.

"Da na velikom narodnom zboru budemo masovni, jasni i glasni uz poruku da je crnogorski antifašizam najbolja ulaznica za evroatlantske integracije, a naša država dosljedni poštovalac tradicija NOR-a", kazao je Sekulić.

On je govoreći o aktivnostima SUBNOR-a u prošloj godini između ostalog naveo "reagovanja na neočetničke pojave i agresivne istupe verlikodostojnika SPC u Crnoj Gori".

"Bilo je slučajeva i gdje su borci zakazali", kaže Sekulić.

"Kao na primjer prilikom četničke fešte u Beranama nakon izbora, organizovanog uzvikivanja parole "Ovo je Albanija" ispred škole u Ulcinju i kulturne manifestacije u Nikšiću u slavu ratnog zločinca Krsta Popovića, kojoj je poseban pečat dalo kulturno-umjetničko društvo koje nosi njegove ime", rekao je Sekulić.

Borci su zadovoljni saradnjom sa državnim organima, ali ne svim. Oni traže da im se napokon vrati odmaralište u Igalu, koje je oduzeto u postupku privatizacije, te očekuju da budu uključeni u pravno-politički sistem države.

Bonus video: