UMHCG: Procedura za izgradnju rampi složena, a kazna velika

“Vlasnicima prijeti i kazna od 10.000 eura, a nije im olakšana zahtjevna procedura za izgradnju rampe”, smatra Ivanović
226 pregleda 0 komentar(a)
hotel Ramada, rampa, Foto: Luka Zeković
hotel Ramada, rampa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.04.2015. 14:29h

Udruženje mladih sa hendikepom (UMHCG) podnijelo je amandman na predlog Odluke Glavnog grada da se investitor, koji nepropisno izgradi pristupnu rampu, kazni sa 10.000 eura.

Predlog Odluke o postavljanju i uklanjanju pristupnih rampi, liftova i sličnih objekata za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom na teritoriji Glavnog grada danas će se naći na Skupštini grada.

Pravnica UMHCG-a Miroslava Ivanović kazala je “Vijestima” da će “drakonskim kaznama” demotivisati građane za gradnju sličnih objekata.

“Pored toga što pristupni objekat, ukoliko nema dozvolu, mogu srušiti, sada vlasnicima prijeti i kazna od 10.000 eura, a nije im olakšana zahtjevna procedura za izgradnju rampe. Tako da čovjek koji samo pokušava da ispoštuje zakon, sada rizikuje da bude kažnjen velikom sumom novca, ukoliko mu promakne jedan papir”, kazala je Ivanović.

Ona je pojasnila da je procedura dobijanja dozvole za postavljanje pristupne rampe u nekim slučajevima skuplja nego sama izgradnja, zbog čega ih investitori često izbjegavaju, ali da ovakva odluka neće pomoći.

UMHCG je amandmanom reagovao i na postupak rušenja nelegalno izgrađenih rampi, predloživši da Komunalna policija najprije upozori investitora i da mu rok da ispravi nepravilnosti, pa tek onda da sruši ukoliko pravno lice ne postupi u skladu sa rješenjem. Tržni centri „Mall of Montenegro“ i „Delta“, nekoliko domova zdravlja i hotel „Ramada“ u Podgorici su neka od mjesta, koja su prilagođena korisnicima invalidskih kolica i osobama sa različitim vrstama invaliditeta.

Informacije o tome u kojoj mjeri su određeni objekti u javnoj upotrebi pristupačni njihovim potrebama, članovi pomenute populacije mogu dobiti uz pomoć mobilne aplikacije „Osi info“, za Android pametne uređaje.

Korisnici aplikacije mogu saznati da li objekat ima rampu propisanog nagiba, obilježen parking, a ukoliko je riječ o hotelu, saznaće i da li ima toalet i sobe pristupačne za korisnike invalidskih kolica.

Projekat „OSI info“ realizuje Udruženje paraplegičara Podgorica.

Bonus video: