Nikšić: CGES gradi novu trafostanicu

Predsjednik Odbora direktora CGES-a, Dragan Laketić, saopštio je da je riječ o investicijama izuzetno značajnim za Nikšić, ali i prenosnu mrežu Crne Gore
119 pregleda 0 komentar(a)
CGES, Foto: Zoran Đurić
CGES, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.04.2015. 13:09h

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) počeo je da gradi novu trafostanicu 110/10 kilovolti (kV) Nikšić 2, vrijednosti 5,2 miliona eura.

Radove na lokaciji pored postojeće trafostanice 35/10 kV, kod skvera na ulasku u Nikšić, otvorili su čelnici gradske uprave i CGES-a, koji su saopštili da aktuelne energetske investicije u toj Opštini premašuju 11 miliona eura.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, kazao je da je dosadašnja jedina trafostanica 110/35 kV, iz koje se grad napajao električnom energijom, izgrađena 1958. godine i da je najstarija u Crnoj Gori.

„Zbog toga je procijenjeno da je neophodno uraditi novu trafostanicu i rekonstruisati postojeći objekat, a planirano je i da najkasnije za tri mjeseca počne gradnja kablovskog podzemnog voda od Željezare do nove trafostanice”, rekao je Grbović.

Kabl će, kako je projektovano, biti dužine četiri kilometra, a vrijednost tog posla procijenjena je na 3,4 miliona eura.

Prema riječima Grbovića, i Elektrodistribucija radi na rekonstrukciji i gradnji deset trafostanica, čime će se zaokružiti investicije i grad riješiti gorući problem napajanja strujom.

Predsjednik Odbora direktora CGES-a, Dragan Laketić, saopštio je da je riječ o investicijama izuzetno značajnim za Nikšić, ali i prenosnu mrežu Crne Gore.

Laketić je kazao da bi objekat trafostanice trebalo da bude završen u septembru, a omogućiće da se u prenosnu mrežu bolje integrišu buduće vjetroenegane na Krnovu kod Nikšića.

„Pored projekta podmorskog povezivanja sa Italijom, najveća investicija počinje u Nikšiću, u kome planiramo da rekonstruišemo i postojeću trafostanicu, u šta će se uložiti više od dva miliona EUR“, rekao je Laketić.

Prema njegovim riječima, pri kraju su i radovi na izmještanju dalekovoda Nikšić – Bileća, a posao je vrijedan oko 800 hiljada eura.

Bonus video: