Vujačić: Predstavnike vlasti ne dotiče problem nepristupačnosti objekata za OSI

„Ili će svjesni činjenice da govore poslaniku s invaliditetom, koji postaje svjestan problema nepristupačnosti u drugim zemljama, kada posjeti Crnu Goru, naći za shodno da su svi ovi razlozi nepostupanja, nečinjenja i nedostatak pravne zaštite potpuno neopravdani i neutemeljeni“, kazala je Vujačić
108 pregleda 0 komentar(a)
Marina Vujačić, Foto: Savo Prelević
Marina Vujačić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.04.2015. 11:28h

Predstavnike crnogorske vlasti u većini situacija ne dotiče problem nepristupačnosti objekata za osobe sa invaliditetom, dok na to pitanje ne ukaže neko sa strane, poručeno je iz Udruženja mladih sa hendikepom (UMHCG).

Izvršna direktorica UMHCG, Marina Vujačić, uputila je otvoreno pismo koopredsjedavajućim i članicama i članovima Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), Ranku Krivokapiću i Anneliese Dodds, poslaniku Evropskog parlamenta Mareku Pluri, i članicama i članovima crnogorske Skupštine u POSP-u. Deseti PSOP-a počeće danas u Budvi.

„Veoma nas raduje činjenica da će sastanku prisustvovati poslanik Evropskog parlamenta Marek Plura, inače osoba s invaliditetom, korisnik invalidskih kolica, posebno imajući u vidu da je bilo logično da se sastanak POSP održi u prostorijama Skupštine Crne Gore“, navela je Vujačić.

Sa druge strane, dodala je, zbunjuje ih zašto je izbjegnuta Skupština Crne Gore, kao mjesto održavanja sastanka.

„Nije valjda zbog nepristupačnosti najvišeg zakonodavnog organa osobama s invaliditetom, jer se o tome, na ovaj način, nije razmišljalo godinama, ni mjesecima unazad, pa ni samo dan prije posjete MEP, kada su Miroslavu Ivanović još jednom, po ko zna koji put, unijeli u Skupštinu“, kazala je Vujačić.

Kako je rekla, o tom problemu se nije razmišljalo ni u januaru 2013. godine kada su predstavnika OEBS-a iz Albanije peli i spuštali niz stepenice crnogorskog parlamenta.

„Da li je posjeta predstavnika OEBS-a iz Albanije doprinijela da se isto poniženje ne dogodi i danas? Tužno je što u većini situacija predstavnike crnogorske vlasti problem nepristupačnosti ne dotiče, dok neko sa strane ne ukaže na njega“, navela je Vujačić.

Dokaz tome je, kako je navela, i Presuda Osnovnog i Višeg suda u postupku za zaštitu od diskriminacije koji je pokrenula Miroslava Ivanović, protiv Skupštie Crne Gore, kojima se odbija nalaganje Skupštini da preduzme potrebne mjere kako se diskriminacija ne bi ponovila.

Vujačić je upitala da li će crnogorski poslanici na današnjem sastanku moći takvu situaciju opravdati nedostatkom sredstava, tehničkih uslova, ili komplikovanim administrativnim procedurama.

„Ili će svjesni činjenice da govore poslaniku s invaliditetom, koji postaje svjestan problema nepristupačnosti u drugim zemljama, kada posjeti Crnu Goru, naći za shodno da su svi ovi razlozi nepostupanja, nečinjenja i nedostatak pravne zaštite potpuno neopravdani i neutemeljeni“, kazala je ona.

Vujačić je upitala da li su se ikad predstavnici crnogorskog parlamenta zapitali zašto među njima nema korisnika kolica ili osoba sa drugim vrstama invaliditeta. „Ili će nas i dalje nerijetko zaobilaziti i kada nas vide na stepenicama dok ulazimo u crnogorski parlament“.

„Očekujemo da će odgovore nama, ali i svim drugim osobama s invaliditetom dati Krivokapić na konferenciji za novinare zakazanoj za četvrtak“, navela je ona.

Bonus video: