Vuksanović: Spomenik Mirku Petroviću provokacija prema srpskom narodu

"Nakon priznavanja lažne države Kosovo, proglašavanja razbijača bivše zajedničke države Stipe Mesića za počasnog građanina grada Podgorice, zagovaranja pristupanja zločinačkoj NATO alijansi i omogućavanja proglašavanja Hašima Tačija i Edija Rame za počasne građane Ulcinja“, dodao je Vuksanović
56 pregleda 34 komentar(a)
Momčilo Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Momčilo Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.04.2015. 10:19h

Donošonje odluke o podizanju spomenika vojvodi Mirku Petroviću u Podgorici bila bi još jedna provokacija prema srpskom narodu u Crnoj Gori, ocijenjeno je iz Srpskog nacionalnog savjeta (SNS).

Na današnjoj sjednici Skupštine Glavnog grada nalazi se Predlog odluke o izgradnji spomen-obilježja Mirku Petroviću u Podgorici.

Predsjednik Savjeta, Momčilo Vuksanović, je u pismu odbornicima Skupštine Glavnog grada poručio da bi „donošenje odluke o podizanju spomenika dokazanom zlikovcu bila bi još jedna provokacija prema obespravljenom i poniženom srpskom narodu u Crnoj Gori“.

„Nakon priznavanja lažne države Kosovo, proglašavanja razbijača bivše zajedničke države Stipe Mesića za počasnog građanina grada Podgorice, zagovaranja pristupanja zločinačkoj NATO alijansi i omogućavanja proglašavanja Hašima Tačija i Edija Rame za počasne građane Ulcinja“, dodao je Vuksanović.

Prema njegovim riječima, pojašnjavanje režimskih istoričara da su zločini pohare Kuča, Bjelopavlića i Pipera bili uslovljeni stvaranjem slobodne države Crne Gore sa srpskim i pravoslavnim stanovništvom, još je jedna bezočna laž u funkciji falsifikovanja istorijskih činjenica.

To su, kako je naveo, bila i ostala hrabra brdska srpska plemena, koja su kroz istoriju pojedinačno i udruženi časno čuvali slobodu i prostor na kome su živjeli.

Vuksanović je kazao da optužbe da su naročito Kuči bili više okrenuti Skadru i turskoj vlasti nego Crnoj Gori, poništavaju nesporne istorijske činjenice o pohari Kuča od Turaka i njihovo izgnanstvo više od sedam godina u bratska Rovca, koja su im pružila utočište.

„Istorijska istina govori da su za Turke Kuči držali ključ Crne Gore, kako nekad, tako i danas, jer se jedino prema Kučima granica Albanije nije pomjerala“, rekao je on.

Kako je naveo, velika pobjeda na Fundini, pod komandom Marka Miljanova, uoči Berlinskog kongresa, presudno je doprinijela priznavanju države Crne Gore.

„Gospodo odbornici, poznato vam je da se zločini i nepočinstva po potvrđenom predanju razdužuju u narednih sedam koljena. To nepisano pravilo potvrdilo se na prepoznate jurišnike na svoj narod, pa i na vojvodu Mirka“, navodi se u pismu Vuksanovića.

On je poručio odbornicima da, prije nego što bi donijeli odluku o podizanju spomenika, pročitaju knjigu Ilije Petrovića Crnogorska pohara Kuča, koja, kako je naveo, na osnovu podataka iz arhiva Beča, Venecije, Zagreba, Dubrovnika, Novog Sada i drugih bilježi istinite podatke o tom zločinu.

„Ako, ipak, u donošenju odluke prevlada politika i ostrašćenost, a ne razum, taj spomenik će prije ili kasnije doživjeti sudbinu ranije postavljenog spomen-obilježja, a vama neće služiti na čast“, poručio je Vuksanović.

Bonus video: