Luka Kotor nekad i sad

"Preko Luke Kotor se odlazilo u svijet i dolazilo, stizale su razne civilizacije, koje su nas učinile duhovno i materijalno bogatijima. Naša Luka Kotor je bila svjedok tužnih i radosnih sastanaka i rastanaka, živjela je sa gradom i za grad, zajedno sa njenim građanima"
146 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2015. 13:44h

"Luka Kotor nekad i sad" naziv je izložbe forografija koja je sinoć otvorena u Galeriji solidarnosti u Starom gradu, a povodom početka glavne nautičke sezone u toj luci.

Postavku izložbe koju je otvorio izvršni direktor preduzeća "Luka Kotor" a.d. Vasilije Kusovac, čini pedestak novih umjetničkih i dokumentarnih forografija sa motivima iz gradskog porta, autora dr Maje Đurić, Ivke Janković, Klaudija Katelana, Zorana Nikolića, te stare fotografije Luke Kotor iz fundusa kotorskog Pomorskog muzeja, a koje prate njen razvoj u posljednih 120 godina.

"Preko Luke Kotor se odlazilo u svijet i dolazilo, stizale su razne civilizacije, koje su nas učinile duhovno i materijalno bogatijima. Naša Luka Kotor je bila svjedok tužnih i radosnih sastanaka i rastanaka, živjela je sa gradom i za grad, zajedno sa njenim građanima. Luka spaja brodove i more, obale i luke, povezuje ljude, otvara nove vidike, prenosi multikulturalnost kao način življenja i stvaranja. Ovu izložbu pripremili smo kako bi podsjetili i ukazali na njen značaj, kako kroz istoriju tako i danas. U Luku Kotor se nekada uplovljavalo i isplovljavalo kao i danas, samo što su stare jedrenjake, parobrode i bracere, zamjenili veliki moderni kruzeri I jahte", kazao je Kusovac, dodajući da je luka koja se pominje u istorijskim dokuemntima još u 12. vijeku, stoljećima bila izuzetno važan činilac privrednog i kulturnog razvoja Kotora, Boke i Crne Gore.

O tome svjedoče i fotografije sa izložbe, posebo one stare iz vremena Austro-Ugarske, Kraljevine i socijalističke Jugoslavije. Bez obzira na izmjene država i vladajućih režima, luka je ostajala neodvojivi dio grada Kotora i njegova morska kapija čije ključeve Kotorani nisu davali u ruke drugoga. Kusovac je naglasio da Luci Kotor predstoji još jedna rekordna godina, te da će prema do sada potvršđnim najavama, do kraja godine u porat podno zidina Starog grrada, uploviti čak 409 velikih kruzera sa preko 400 hiljada putnika, te oko 1.800 jahti.

Galerija

Bonus video: