Perić: Država da zaštiti pomorce

Nekoliko hiljada crnogorskih pomoraca plovi na brodovima pod zastavom neke druge zemlje potpuno prepušteni sebi i bez zaštite matične države", saopštio je Perić
72 pregleda 8 komentar(a)
Srđan Perić, Foto: Pozitivna Crna Gora
Srđan Perić, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 01.04.2015. 13:05h

Obaveza države je da iskoristi sve mogućnosti kojima raspolaže u cilju zaštite crnogorskih pomoraca na što je moguće adekvatniji način, ocijenio je poslanik Pozitivne Crne Gore, Srđan Perić.

On je saopštio da su pomorci, bez obzira na to što vladajuća koalicija Demokratska partija socijalista (DPS) – Socijaldemokratska partija (SDP) to ne prepoznaje, jedan od vodećih izvoznih resursa Crne Gore.

"Nekoliko hiljada crnogorskih pomoraca plovi na brodovima pod zastavom neke druge zemlje potpuno prepušteni sebi i bez zaštite matične države", naveo je Perić u saopštenju.

On smatra da je nužno da pomorci budu suštinski integrisani u ukupan privredni, ali i socijalni sistem Crne Gore.

"U tom smislu je potrebno formirati međuresorsko tijelo koje bi činili predstavnici šest ministarstava, odnosno ministarstva saobraćaja i pomorstva, vanjskih poslova i evropskih integracija, zdravlja, finansija, rada i socijalnog staranja i prosvjete", kazao je Perić.

Ono bi se, kako je objasnio, bavilo analizom trenutne situacije i na osnovu nje bi predložilo sveobuhvatan zakon ili set zakonskih i podzakonskih rješenja kojima bi država ostvarila zaštitu pomoraca prilikom ukrcaja na strane brodove.

"To tijelo bi se bavilo i time na koji način pomorce uključiti u penzioni fond u Crnoj Gori, kako država može da im olakša rad u različitim viznim režimima i kako da se onemogući bespotrebno dodatno nametanje obaveza prilikom sticanja pomorskih zvanja, kao i kako da se realizuje kvalitetno uspostavljanje saradnje sa međunarodnim sindikatom transportnih radnika", precizirao je Perić.

On je zaključio da je u tom procesu, iznad i prije svega, nužno uspostaviti sveoubuhvatan dijalog sa pomorcima i referentnim strukovnim udruženjima kako bi se na kvalitetan način unaprijedio ambijent njihovog rada od čega korist mogu imati i pomorci i država.

Bonus video: