Mihailo: Povratiti crkvenu imovinu koja je nezakonito upisana na SPC

Mihailo je istakao da nijednim aktom nijesu osporena niti poništena vlasnička prava države, sela, bratstava i plemena nad crnogorskim crkvama i manastirima, "niti je srpska država u njih dirala"
86 pregleda 30 komentar(a)
Mihailo Dedeić, Foto: Boris Pejović
Mihailo Dedeić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.03.2015. 10:39h

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) pozvala je javnost, kulturne i naučne radnike, ambasada i predstavnike međunarodnih institucija da podrže Vrhovno državno tužilaštvo da pokrene postupak za povraćaj crkvene imovine, koja je, kako tvrde, nezakonito upisana na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC).

Mitropolit CPC Mihailo uputio je proglas javnosti, javnim, kulturnim i naučnim radnicima, ambasadama stranih država i Evropske unije i predstavnicima međunarodnih institucija u Crnoj Gori povodom, kako je rekao, uzurpacije i nezakonitog upisa većeg dijela crkvene imovine na Beogradsku patrijaršiju.

CPC je zatražila od njih da podrže i ohrabre Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore – Odjeljenje za suzbijanje organizovanoga kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina - da, kako se navodi u proglasu, istraje u namjeri da krivce privede pravdi i pokrene postupak za povraćaj imovine u pređašnje vlasničko stanje.

Podsjeća se da je Crna Gora priznata kao suverena i nezavisna država na Berlinskom kongresu 1878. godine, a da ju je, kako je rekao Mihailo, nakon Prvog svjetskog rata, 1918. godine, anektirala Srbija i podvrgla svom suverenitetu kao dio njene teritorije.

Kako je saopšteno, dvije godine kasnije, 14. jula, srpski kralj Aleksandar Karađorđević je dekretom CPC anektirao Srpskoj crkvi.

Mihailo je istakao da nijednim aktom nijesu osporena niti poništena vlasnička prava države, sela, bratstava i plemena nad crnogorskim crkvama i manastirima, "niti je srpska država u njih dirala".

"Tako je bilo do sredine devedesetih godina prošloga vijeka, kada je Srpska crkva, u neredovnim politikim okolnostima, silom vojske stacionirane na našoj zemlji koja joj je bila lojalna, korupcijom, ucjenima i prijetnjama isposlovala upis dijela crkvene imovine na njenu cetinjsku filijalu", naveo je Vladika.

On je podsjetio da je u maju 2006. godine, Crna Gora obnovila državnost, i, kako je kazao, posljedično je trebala da svu nezakonito upisanu crkvenu imovinu na Beogradsku patrijaršiju povrati u pređašnji vlasnički status, i ponovo uzakoni u državno vlasništvo.

Da bi to spriječila, kako je naveo, srpska crkva podržana je od beogradskih centara moći, koja se, kako je naveo, po drugi put služila prijetnjom, korupcijom i ucjenama.

Mihailo je kazao da su poznati i zakoniti načini sticanja imovine-kupovina, nasljeđe, poklon ili odluka državnih organa.

"Srpska crkva crkvenu imovinu koju je uzakonila na sebe nije stekla na bilo koji od ova četiri zakonita načina", zaključio je on.

Bonus video: