Zvaničnici ne mare za bicikla

Biciklo.me je poziv za učešće na uobičajemo mjesečno ‘pedalanje’ ulicama glavnoga grada poslalo na 118 adresa u gradu i državi. Odgovori su stigli sa samo tri adrese, dok su ostali pozive jednostavno ignorisali
1 komentar(a)
Critical mass, Foto: Biciklo.me
Critical mass, Foto: Biciklo.me
Ažurirano: 31.03.2015. 08:38h

Nevladina organizacija Biciklo.me osvrnula se na odziv zvaničnika na posljednji Critical mass održan u Podgorici. Tekst prenosimo integralno:

"Ako bi se sudilo po odzivu gradskih i državnih zvaničnika na devetnaesti po redu Critical mass u Podgorici (subota 28. mart), posvećen ideji da biciklo bude prepoznato i kao službeno vozilo, moglo bi se samo pesimistički uzdahnuti i odmahnuti rukom.

Biciklo.me je poziv za učešće na uobičajemo mjesečno ‘pedalanje’ ulicama glavnoga grada poslalo na 118 adresa u gradu i državi. Odgovori su stigli sa samo tri adrese, dok su ostali pozive jednostavno ignorisali.

Ljubazno je predsjedniku Upravnog odbora Biciklo.me Dejanu Tofčeviću odgovoreno iz Ministarstva pravde, Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima i Direktorata za drumski saobraćaj, ali je jedino iz Direktorata poručeno da će učestvovati u vožnji.

Ministar pravde Zoran Pažin je poručio da ne može doći, ali da podržava nastojanja Bicikla.me “da naš grad i državu učinite humanijim mjestom za život“. Šef Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima Zoran Ulama se, takođe, izvinio zbog spriječenosti, ali je kazao: „…Ovim putem izražavam iskrenu podršku vašoj organizaciji i ideji koju promovišete“.

Možda je, ipak, neko od pozvanih zvaničnika iz Grada i Države bio među onih stopedesetak ljudi svih uzrasta koji su se provozali na dva točka od Trga Republike do Bloka VI i natrag, ali nijesu željeli da se ističu, a ostali, uključujući i novinare, nijesu uspjeli da ih prepoznaju. Sa nama je, na čelu kolone, bio biciklistički policijski par, što je nastavak doskorašnje dobre saradnje.

Izvještačima nije promaklo da je među onima koji su bili na Critical mass-u bila ambasadorka Savezna Republike Njemačke Gudrun Štajnaker. Gospođa koja, kako je rekla, vozi bicikl od svoje desete godine, nije bila i jedina pozvana. Pozivi su upućeni i na adrese ostalih diplomatskih predstavništava u Podgorici, uključujući i Delegaciju Evropske unije. Jedini odgovor na adresu Bicikla.me stigao je iz Delegacije EU, u kome je navedeno da većina njihovih zaposlenih dolazi na posao biciklom ili pješice, poželjeli nam sreću, poručili da će neko od njih svakako doći, i zamolili da ih i dalje informišemo o našim aktivnostima.

Biciklo.me ne raspolaže podacima koliko gradskih i državnih zvaničnika odlazi na posao biciklom ili pješice, niti zna koliko njih uopšte ima bicikl i zna da ga koristi. Ne znamo ni koliko građane i građanke Crne Gore košta godišnje vožnja zvaničnika službenim automobilima", zaključuju iz Biciklo.me

Bonus video: