Najbolji studenti Elektro fakulteta obišli fabrike "Siemensa"

Nagrađeni studenti bili su u prilici da se upoznaju sa najsavremenijim proizvodnim procesima u Siemens-ovim fabrikama u Zagrebu, Vajcu (u blizini Graca), Budimpešti i Subotici
307 pregleda 0 komentar(a)
studenti, Siemens
studenti, Siemens
Ažurirano: 27.03.2015. 16:40h

Najuspješniji studenti Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici tokom četvorodnevnog nagradnog studijskog putovanja obišli su fabrike kompanije Siemens u zemljama u okruženju.

Studijskim putovanjem kompanije Siemens nagrađeni su najbolji studenti četvrte godine podgoričkog Elektrotehničkog fakulteta Ljubo Čepić i Nikola Beljkaš.

„Posjeta je svakako bila korisna i moglo se vidjeti dosta toga novog i interesantnog. Ovo je pravi način da se do sada stečeno znanje nadogradi“, kaže Beljkaš i dodaje da bi mu, po završetku školovanja, rad u ovakvoj firmi bio izuzetno zanimljiv jer bi mogao adekvatno pokazati ono što je na fakultetu naučio.

Nagrađeni studenti bili su u prilici da se upoznaju sa najsavremenijim proizvodnim procesima u Siemens-ovim fabrikama u Zagrebu, Vajcu (u blizini Graca), Budimpešti i Subotici i na taj način upotpune svoja teorijska znanja.

Nagradno putovanje za najbolje studente realizovano je od 23-26. marta 2015. godine u oviru saradnje koju Siemens Podgorica ima sa Elektrotehničkim fakultetom. Memorandumom o saradnji koji su Elektrotehnički fakultet i kompanija Siemens potpisali prošle godine, predviđene su posjete studenata istraživačkim centrima ove kompanije širom Evrope, kao i učešće naučnog osoblja ETF-a u budućim projektima Siemensa, a kompanija je već donirala ETF-u savremene softvere koji našem kadru omogućavaju da prate najsavremenije trendove u struci.

„Velike kompanije moraju pomagati razvoj nauke, stoga je Siemens jasno opredijeljen po pitanju ulaganja u mlade i perspektivne članove našeg društva“, kazala je direktorka Siemens-a u Crnoj Gori, Snežana Ivanović.

Tokom četiri dana, studenti su obišli fabriku Končar u Zagrebu, dio Siemens grupe, a potom i fabrike Siemens-a u Vajcu i Budimpešti, gdje su dobili jedinstvenu priliku da saznaju više o inovativnoj tehnologiji visokih naponskih transformatora koji električnu energiju transportuju bezbjedno i bez gubitaka. Posljednjeg dana, studenti su obišli i Siemens-ovu fabriku vjetrogeneratora u Subotici, jedan od 26 najvećih Siemens-ovih pogona u svijetu i jedinu takvu fabriku u Evropi.

Dvojica najboljih podgoričkih studenata elektrotenike, putovali su zajedno sa troje najboljih nagrađenih studenata beogradskog Elektrotehničkog fakulteta.

Bonus video: