Plate u tri opštinske firme iznad državnog prosjeka

Dokumenti pokazuju da je prosječna plata u tivatskim preduzećima i ustanovama nešto više od 482 eura
528 pregleda 1 komentar(a)
U Centru za kulturu najveće plate: Tivat, Foto: Siniša Luković
U Centru za kulturu najveće plate: Tivat, Foto: Siniša Luković

Prosječna zarada zaposlenih u preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač i jedini vlasnik Opština Tivat trenutno iznosi nešto više od 482 eura, proizlazi iz analize podataka dostupnih u finansijskim izvještajima, odnosno finansijkim planovima tih privrednih subjekata.

U četiri preduzeća i tri javne ustanove čiji je osnivač tivatska Opština, trenutno su ukupno zaposlena 232 radnika, od čega najviše 106 zaposlenih radi u Komunalnom preduzeću. Sa 56 radnika, drugi po obimu najveći poslodavac među ovim firmama i ustanovama je preduzeće “Vodovod i kanalizacija”, u JU “Centar za kulturu” radi 22, preduzeću “Parking servis” 19, Autobuskoj stanici Tivat 14 zaposlenih, dok JU “Sposrtka dvorana” ima devet, a JU “Muzej i galerija” šest radnika.

Najveću proječnu platu u iznosu od 551 euro, primaju zaposleni u Centru za kulturu Tivat, čiji je direktor Neven Staničić. U jednom od najuspješnijih lojalnih preduzeća – “Vodovodu i kanalizaciji” kojim rukovodi Alen Krivokapić (DPS) prosječna zarada je 549 eura, dok u JU “Muzej i galerija” kojoj je na čelu Jelene Bujišić (DPS) zaposleni u prosjeku primaju po 522 eura. Samo te tri opštinske firme i ustanove u Tivtu su po platama iznad državnog prosjeka koji prema posljednjim podacima Monstata iznosi 512 eura.

Ipak i ove tri firme su po primanjima njihovih radnika daleko od ukupnog prosjeka svih isplaćenih zarada u Tivtu koji po Monstatu iznosi 675 eura.

U Komunalnom preduzeću gdje je direktor Vlado Đukić (DPS), prosječna zarada iznosi 460 eura, koliko i u preduzeću Parking sistem na čijem je čelu Slaviša Ognjanović (DPS).

Parking servis je sa prosjekom od samo 319 eura po zaposlenom donedavno bio na dnu liste opštinskih preduzeća i ustanova po visini plata, što je rezultiralo velikim nezadovoljstvom i brojnim sukobima sindikata i većeg dijela zaposlenih sa direktorom Ognjanovićem, ali je u međuvremenu u toj firmi potpisan novi kolektivni ugovor.

To je rezultiralo i znatnim povećanjem plata, pa tako sada čak i najmanja zarada koju prima neki zaposleni u Parking sistemu iznosi 417 eura. U JU “Sportska dvorana” kojom rukovodi Dalibor Petković (SD) zaposleni u prosjeku primaju po 426 eura, dok je prosječna plata u preduzeću Autobuska stanica Tivat kojim rukovodi Zoran Stanković (DPS) 410 eura.

Bonus video: