Podnijeta krivična prijava zbog mučenja i ubijanja medvjeda

"Lovna sezona na mrkog medvjeda traje od 1.oktobra do 30. novembra, ali pod uslovom da je to predviđeno godišnjim lovnim planom korisnika lovišta, na koji saglasnot daje ovo ministarstvo, a što u konkretnom slučaju za ovu godinu nije bilo predviđeno"
15 komentar(a)
medvjed, Foto: Facebook.com
medvjed, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 24.03.2015. 19:42h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja podnijelo je krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe, zbog ubijanja medvjeda.

"Ministarstvo oštro osuđuje nedozvoljeni lov i odstrijel medvjeda koji je juče pronađen u Podgorici i tim povodom jutros je Osnovnom državnom tužilaštvu predata krivična prijava protiv NN lica, zbog krivičnog djela mučenja i ubijanja medvjeđe divljači", navodi se u saopštenju iz tog Vladinog resora.

Predstavnike Ministarstva obavijestili su korisnici lovišta "Podgorica I" i Uprava za inspekcijske poslove – Odsjeka za inspekciju šumarstva i lovstva da je na lokaciji Dromira, pronađen mrki medvjed, koji je bio odstrijeljen vatrenim oružjem, čime je počinjeno krivično djelo iz člana 309 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Iz Ministarstva su rekli da je mečka sa mečetom do dvije godine starosti, članom 36 Zakona o divljači i lovstvu zaštićena trajnom zabranom lova, a medvjed lovostajem.

"Lovna sezona na mrkog medvjeda traje od 1.oktobra do 30. novembra, ali pod uslovom da je to predviđeno godišnjim lovnim planom korisnika lovišta, na koji saglasnot daje ovo ministarstvo, a što u konkretnom slučaju za ovu godinu nije bilo predviđeno", navodi se u saopštenju.

Minitarstvo je, kako se navodi, pokretanjem krivične prijave učinilo sve što je moguće učiniti imajući u vidu nadležnosti ovog resora.

"Bez obzira što su značajno unaprijeđeni planski dokumenti i usklađeni standardi sa međunarodnim u ovoj oblasti, jasno je da koliko god bili dobri zakoni, strategije ili standardi, oni ne mijenjaju tako brzo svijest i način razmišljanja neodgovornih pojedinaca", saopšteno je iz Ministarstva.

U tom resoru smatraju da je veoma bitno da svi segmenti društva rade zajedno na edukaciji i da kampanjama podižu svijest o značaju očuvanja biodiverziteta, kako se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali.

Bonus video: