Batrićević: Komunističkim elanom započeli saobraćajno zatvaranje Cetinja

Većina autobusa ne ulazi u grad, već građane ostavlja na kružnom toku, zbog čega moraju da idu ili preko Donjeg Polja ili da prolaze pored građevinskih mašina kako bi došli do grada
110 komentar(a)
Cetinje, zakrčenje, Foto: Čitalac reporter
Cetinje, zakrčenje, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 21.03.2015. 18:57h

Uslijed završne faze radova na gradnji novog saobraćajnog koridora na samom ulazu u Cetinje, zbog kojih je put od kružnog toka na magistralnom putu ka Podgorici i Budvi prema gradu od 19. marta zatvoren za saobraćaj, jedinim alternativnim putem do Podgorice i Cetinja stvaraju ogromne gužve. Prema riječima više sagovornika "Vijesti", juče su zabilježene kolone automobila koje su nastojale da se uključe na glavnu magistralu.

Problem je, između ostalog, i u tome što jedini alternativni put nije predviđen za saobraćanje vozila u oba smjera.

Većina autobusa ne ulazi u grad, već građane ostavlja na kružnom toku, zbog čega moraju da idu ili preko Donjeg Polja ili da prolaze pored građevinskih mašina kako bi došli do grada.

Kako je saopšteno iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Prijestonice Cetinje, obustava će biti na snazi do 30. aprila.

Kolona na krivini na Adžića okuci, koja je i jedini izlaz iz grada, može se vidjeti i na fotografiji koju nam je poslao čitalac iz Prijestonice.

Istoričar Boban Batrićević sa Cetinja na svom Facebook profilu prokomentarisao je da bi i graditelji najzahtjevnijih saobraćajnica na svijetu pozavidjeli lokalnoj vlasti na Cetinju na ovom projektu.

"Sa komunističkim elanom otpočeli su saobraćajno zatvaranje našeg grada, a onda u stilu nekog arhitektonskog genija uspjeli da prema Podgorici ostave samo jedan izlaz - stari, uski put, koji je terminu oko podneva u stalnom zakrčenju", navodi Batrićević.

On navodi i da bi u slučaju hitnih zdravstvenih problema, zbog kojih pacijent trebalo da bude zbrinut u podgoričkom KBC-u, morali da donesu odluku da za Podgoricu "ide preko srca Katunske nahije, pa da se kači na danilovgradsku magistralu i tako stigne u Podgorice", "preko Njeguša ide za Kotor, pa onda da 'fata' trasu Budva - Petrovac - Glavni grad - KBC" ili da čeka "dok suncem opečeni i zajapureni predstavnici komunalne policije, sa svojim otežalim tijelima, uživljeno izdaju naređenje o saobraćajnom propuštanju vozila sa rotacijom".

Batrićević se pita šta lokalna DPS vlast zatvaranjem svih osim jednog putnih pravaca iz Cetinja ka Podgorici želi da učini:

"1. Poboljšaju praksu medicinskih tehničara u slučaju hitnosti, i tako produže njihov boravak u ambulatnom vozilu sa pacijentom? 2. Zaustave odliv naše omladine, koja se iz mjeseca u mjesec iseljava? 3. Pospješe tranzit kroz donji dio grada, i eventualno otvore nove biznis zone (kako to oni vole da kažu)? 4. Spriječe širenje srpstva na Cetinje? 5. Nastave da mokre po našem gradu, praveći od njega arhitektonsko ruglo - gradeći nepotrebne kružne tokove (izgleda se i same vrte iz šupljeg u prazno) - uzaludno prepravljajući postojeće sasvim solidne gradske saobraćajnice - trošeći naše pare uludo, kako bi opravdali svoj klasični i bezočni nerad na rješavanju ekonomskih problema našeg grada?," pita se istoričar sa Cetinja.

Batrićević zaključuje da treba ostaviti bar jednu "trakicu" za hitne slučajeve.

"Mi jesmo dolina Bogova, ali su i Bogovi ranjivi rekoše stari Grci, pa bi stoga valjalo napravit jednu alternativnu prtinu za potrebe Hitne, Vatrogasne i Policije."

Bonus video: