U barskoj luci mjesec i po trune 26 tona ribe

Riba se nalazi na kontejneru koji je stigao iz Južne Amerike i pokvarila se zbog pada temperature. Inspekcija zabranila prekrcaj i traži način za neškodljivo uklanjanje pošiljke
129 pregleda 0 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Radomir Petrić
Luka Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 10.10.2018. 10:29h

Skoro 26 tona ribe iz uvoza pokvarilo se u kontejneru koji se nalazi unutar barske luke, i oko tog kontejnera se danima širi nesnosan miris.

Tom teretu slijedi uništenje, potvrđeno je ”Vijestima” iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, a do tada kontejner je pod posebnim nadzorom veterinarske, carinske i lučke službe.

Pošiljka zamrznute ribe iz Južne Amerike stigla je u barsku luku 29. avgusta, prema dokumentaciji koja je dostavljena graničnom veterinarskom inspektoru u barsku luku. Prema saznanjima “Vijesti”, iz kompanije čijim je brodom kontejner sa ribom dopremljen u Bar, odmah je zatraženo da se obavi pretovar ribe u drugi kontejner “jer je primijećeno da frigo uređaj kontejnera sa ribom ne održava neophodnu temperaturu koja je rasla i prijetila teretu”.

Izvor “Vijesti” ukazao je da je u svom zahtjevu brodar predložio da nakon prekrcaja ribe u kontejner sa ispravnim frigo uređajem resorni državni organi, odnosno inspekcije, obave sve neophodne preglede i utvrde da li je riba ispravna.

Do prekrcaja tereta nije došlo, riba se pokvarila, a iz Ministarstva poljoprivrede ističu da je u ovom slučaju u potpunosti ispoštovana zakonska procedura.

"Pošiljka je graničnom veterinarskom inspektoru prijavljena za pregled 4. septembra i istog dana je izvršen pregled kontejnera sa 25.925 kilograma zamrznute ribe, prilikom kojeg je inspektor utvrdio da pošiljka ne ispunjava propisane zahtjeve za uvoz, odnosno da je prekinut hladni lanac, jer je temperatura pošiljke iz minusnog režima, koji je zahtijevan, prešla u plusni režim. Inspektor je, u skladu sa propisima zabranio uvoz pošiljke zamrznute ribe. Ovakve pošiljke koje ne ispunjavaju propisane zahtjeve, u dogovoru sa licem odgovornim za pošiljku, mogu da se vrate, odnosno pošalju van područja Crne Gore ili da se unište u skladu sa propisanim uslovima”, navodi se u odgovoru PR službe Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja “Vijestima”.

U odgovoru se navodi da je kontejner u barsku luku pod posebnim nadzorom veterinarske, carinske i lučke službe, te da je u toku utvrđivanje načina za neškodljivo uklanjanje ove pošiljke.

"Nakon što se dobije izjava vlasnika, odnosno lica odgovornog za pošiljku, dalja sudbina pošiljke - uništenje - biće pod nadzorom veterinarskog inspektora”, piše u odgovoru iz PR službe Ministarstva poljoprivrede.

Bonus video: