Tivat: Otvorena tradicionalna bokeljska “Fešta kamelija”

Centralni dio fešte u nedjelju je velika mušljada ispred stolivskog Doma kulture uz bogat muzičko-zabavni program
135 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2015. 19:16h

Izložbom aranžmana od cvjetova i listova kamelije priređenom u foajeu tivatskog Centra za kulturu, ozvaničen je početak ovogodišnje tradicionalne bokeljske “Fešte kamelija”.

Ovu vrlo popularnu turističko-kulturtnu manifestaciju već godinama uspješno priređuju NVO Udruženje kamelija i Mjesna zajednica Stoliv. To bokeljsko mjestašce na obali Kotorsog zaliva poznato je po svojim prelijepim đardinima prepunim crvenih, bijelih i šatiranih kamelija, a čije su prve primjere na ove prostore, krajem 18.vijeka u Zaliv donijeli bokeški pomorci sa Dalekog istoka. Stotinjak posjetilaca koji su prepunili hol tivatskog Centra, ispod vijenca kamelija na ulazu, dočekale su dame obučene kao stare Bokeljke od prije nekoliko vjekova, časteći goste suvim smokvama, priganicama, rakijom i kiteći ih cvjetovima kamelija.

Unutra ih je zateklo pravo uživanje za oči – maštoviti aranžmani koji su kameliju kombinovali sa starim namještajem, keramičkim posuđem sa dalekoistočnim motivima, starom bokeškom garderobom, elementima brodske opreme, čak i ribarskim alatima poput vrša.

Kamelija je za ovu priliku “ukršetrna” sa još jednim zaštičćenim dijelom bokeške kulturne baštine – čuvenom dobrotskom čipkom.

Posjetioci su mogli “gledati” kroz prozore od kamelije, podsjetiti se kako izgleda stara prčanjska crkva u obliku cvjetne makete ili uživati u svojevrsnim umjetničkim instalacijama u prostoru, dostojim kakve likovne galerije.

“Fešta kamelija jeste nešto što traje već tridesetak godina u Stlivu, ali je ona opšta, prava bokeška fešta koja povremeno ovako “izađe” iz Stoliva i Kotora i “prošeta” do naših dragih komšija. Potvrda tome je što su večeras ovdje sa nama ne samo uzgajivači iz Stoliva, već i Kostanjice, Morinja, Kotora, Tivta, Risna, novske rivijere….Drago nam je da ljepotu ovog cvijeta možemo podijeliti sa svima”, kazao je Romeo Mihović iz NVO Udruženje kamelija iz Stoliva.

On je podsjetio da to udruženje baštini bogatu tradiciju stolivskog KUD-a “Guslar”, osnovanog daleke 1919 godine i sve pozvao na veliku centralnu svečanost posvećenu kameliji, a koja se održava u Stolivu u nedjelju sa početkom u 11 sati. Tada će na glavnom stolivskom pristaništu biti priređen kostmirani igrokaz koji simbolizuje donošenje prvih sadnica kamelije iz Japana u Boku od strane naših pomoraca krajem 18.vijeka, a uslijediće izložba cvjetnih aranžmana i likovnih radova posvećenih tokm cvijetu, predstavljanje literarnih radova, izbor najljepšeg đardina sa kamelijama, te izlet pješačkom stazom na brdu Vrmac do Gornjeg Stoliva.

Centralni dio fešte u nedjelju je velika mušljada ispred stolivskog Doma kulture uz bogat muzičko-zabavni program.

Galerija

Bonus video: