Španska firma zainteresovana za Španjolu

Izgradili su je Španci 1539. godine, po preuzimanju vlasti od Turaka
78 pregleda 2 komentar(a)
Španjola, Foto: Slavica Kosić
Španjola, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.03.2015. 16:34h

Španska firma Paradores zainteresovana je da uradi fizibiliti studiju revitalizacije Tvrđave Španjola.

To bi umnogome pomoglo da se pronađe investitor za projekat sanacije i adaptacije tvrđave u turističke svrhe, na čemu će zajednički raditi država, koja je vlasnik i opština, koja će biti korisnik ove veoma značajne fortifikacije, saopšteno je nakon sastanka predstavnika lokalne uprave, ministarstva održivog razvoja i turizma i uprave za kulturna dobra Crne Gore. Na sastanku su načelno dogovorene buduće aktivnosti.

U maju se planira novi sastanak tim povodom u čijem radu će, pored predstavnika Ministarstva i lokalne uprave, učestvovati i predstavnici španske firme Paradores.

Tvrđava Španjola izgrađena je u 16. vijeku.

Izgradili su je Španci 1539. godine, po preuzimanju vlasti od Turaka. Španci su za vrijeme svoje kratke, jednogodišnje vladavine, obnavljali gradske tvrđave i kule. Tako je obnovljena i tvrđava Španjola, kako je zove domaće stanovništvo, iako u pisanim tragovima (kartama i gravirima), stoji naziv „Gornji grad“.

Sadašnji izgled Tvrđava je dobila u periodu druge vladavine Turaka (od 1548. godine). Turci su tada porušili manju tvrđavu i izgradili novu o čemu svjedoči orjentalna arhitektura i arapski natpis nad ulazom. Tvrđava se nalazi na brežuljku Bajer, na sjeverozapadnoj strani grada, na nadmorskoj visini od oko 170 m.

Sa tvrđave se pruža izuzetan pogled na ulaz u Bokokotorski zaliv.

Bonus video: