Američki razarač u Luci Bar: Čas sa najboljima iz američke flote

Ponosni smo što smo ovdje, ponosni smo i na naše partnerstvo sa Crnom Gorom, rekao je kapetan broda, zapovjednik Daren Dugan
17 komentar(a)
američki razarač, Luka Bar, Foto: Anto Baković
američki razarač, Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 15.03.2015. 16:49h

U sklopu redovnih aktivnosti na Mediteranu, američki razarač „Džejson Danam“ do ponedjeljka boravi u barskoj luci, a za to vrijeme njegova posada trenira sa pripadnicima crnogorske Mornarice.

Zapovjednik broda, kapetan Daren Dugan rekao je juče da su svi sastanci i vježbe njegovih mornara i oficira sa kolegama iz VCG u prva dva dana posjete bili “izvanredni”.

“Ponosni smo što smo ovdje, ponosni smo i na naše partnerstvo sa Crnom Gorom, što podstičemo različitost i po rasi i po nacijama i po polnim razlikama”, rekao je Dugan. Trećinu posade američkog broda čine žene, a mornari su porijeklom iz 30 zemalja svijeta. Svi su visoko edukovani i obučeni za različite poslove

Od 27 mjeseci posada osam provede u misijama

Američki razarač, opremljen za borbu protiv ciljeva na moru, kopnu, u vazduhu i pod vodom, pripada klasi “Erli Bark”, u sklopu koje je od 1988. do danas američka Mornarica dobila ukupno 62 broda. Nosi ime po mornaričkom desetaru Džejsonu Danamu koji je poginuo u borbi sa pobunjenicima u Iraku 2004, a potom bio posthumno odlikovan Medaljom časti 2007. Zvanične oznake DDG 109, ovo je 59. brod u svojoj klasi, u upotrebi je od novembra 2010, a sagrađen je u Mejnu koji je država SAD- partner Crne Gore u oblasti vojne saradnje.

“Za 27 mjeseci, naša posada u misijama provede oko osam mjeseci, a ostalo vrijeme otpada na obuku, kraće misije i edukacije. Svi smo veoma zaposleni, ali, želimo da budemo što više na brodu jer je to naš glavni zadatak. Član posade u 24 sata ima osam sati za spavanje, ostalo vrijeme je na poslu, popravljava opremu, stražari. Ali tokom tog vremena, mi takođe organizujemo i roštilj na brodu, zabavne igre…”, rekao je zapovjednik Dugan.

Matična luka ovog razarača je Norfolk u Virdžiniji, jedna od ključnih američkih pomorskih baza. Iz Bara isplovljava u ponedjeljak, a naredna destinacija mu je jedna od luka regiona.

Jedan ovakav brod držau košta 1,8 milijardi dolara

Izgradnja i opremanje brodova kakav je trenutno u barskoj luci koštaju po 1,8 milijardi dolara, prepoznatljivi su po modularnoj koncepciji i snažnim radarima. Krstarećom brzinom od 20 čvorova, mogu da preplove 4.400 milja. Osnov naoružanja su im lanseri raketa „tomahavk“, za borbu protiv podmornica ima dva torpedna aparata, a za borbu protiv letećih prijetnji, osim raketa ima i top „Falanks“.

Za izviđačke i borbene zadatke na palubi nosi dva

Bonus video: