Han: Riješite slučaj napada na Lakić, pregovori mogu biti i prekinuti

Evropski komesar za proširenje je kazao da je trend rasta nasilja nad novinarima potpuno neprihvatljiv
102 pregleda 0 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Filip Roganović
Johanes Han, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 17.09.2018. 11:54h

Crna Gora je još lider u regionu kad su u pitanju evropske integracije, ali taj epitet može izgubiti, ukoliko ne vidimo napredak u rješavanju slučaja napada na Oliveru Lakić, adekvatnu istragu sa jasnim rezultatima i posljedicama, saopštio je evropski komesar za proširenje Johanes Han u Skoplju, tokom konferencije Dani medija Zapadnog Balkana, koja se održava u Skoplju.

Han je to saopštio odgovarajući na pitanje predstavnika organizacije “Reporteri bez granica”.

“Napad na Oliveru Lakić je pitanje koje potenciramo stalno i na svim nivoima. Takođe ćemo ga potencirati i u narednom Izvještaju o napretku Crne Gore”, saopštio je on.

Upozorio je i da pregovori o članstvu u Evropskoj uniji mogu biti i prekinuti.

“Ukoliko nema pomaka u poglavljima 23 i 24, a sloboda medija i bezbjednost novinara su neizostavan dio toga”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, nekažnjivost napada na novinare “ozbiljno ugrožava imidž zemlje koja ne uspijeva da adekvatno istraži takve slučajeve”.

“Ovo utiče i na mogućnost zemlje da napreduje u procesu evropskih integracija”, odgovorio je Han na pitanje direktora Medijske asocijacije jugoistočne Evrope (MAJE) Vuka Maraša kada će EU pokazati crnogorskim vlastima da je ozbiljna u svojim naporima da zaštiti medije i aktivirati klauzulu balansa (zamrzavanje pregovora).

Han je istakao da nasilje nad novinarima bilježi trend rasta, te da je u posljednjih godinu dana bilo 11 fizičkih napada na novinare na zapadnom Balkanu: ”Što je potpuno neprihvatljivo”.

“To što se ne radi dovoljno na pronalasku nalogodavaca i izvršilaca kreira užasvajuću atmosferu nekažnjivosti za napade na medije. Sloboda medija ne može postojati bez nezavisnog i funkcionalnog pravosuđa...”, kazao je on.

Šef misije OEBS za slobodu medija Harlem Desir je, osvrćući se na Maraševo pitanje, poručio da se “ne može prihvatiti da nema adekvatne istrage u slučaju napada na Lakić”.

“Ne možemo prihvatiti da su na slobodi ljudi koji su se usudili da joj priđu i da je upucaju”, kazao je on.

Ponovio je da je “ovaj užasni napad na Lakić imao za cilj da zastraši i nju i njene kolege da se ne bave istraživakim novinarstvom.

“Nekažnjiovost je prepreka sigurnosti novinara”, ocijenio je on.

Lakić je napadnuta 8. maja, oko 21 čas. Upucana je u nogu, nakon što je po povratku s posla parkirala automobil i krenula da uđe u zgradu.

Zaev: Objektivno i slobodno novinarstvo ključno za demokratiju

Makedonski premijer Zoran Zaev kazao je da je objektivno i slobodno izvještavanje ključno za razvoj demokratije i uspostavljanje dobrog upravljanja.

„Zbog toga odgovornost političkih lidera posebno u državama zapadnog Balkana koji teže da se pridruđe EU, leže u tome da garantuju slobodu medija, uključujući bezbjednost svih koji rade u medijima i obezbjeđivanju dostojanstvenih uslova za njihovh rad“, kazao je Zaev.

Zaev je kazao da podržava proces samoregulacije i da su mediji ti koji sami sebi treba da definišu norme.

On je rekao da se u Makedoniji, regionu, ali i u cijelom svijetu vidjelo koliko propaganda može da bude štetna.

„Da lažne vijesti ponekad podstiču brutalno nasilje i ponašanje“, rekao je Zaev.

Bonus video: