Opština Bar: Idemo do kraja na Crvenoj plaži

"Ako ne možemo zaustaviti divlju gradnju na pjeni od mora, otkud nam moralno pravo da rušimo nekome u zaleđu ko je podigao krov za porodicu od 20 kavdrata?”, rekao je Zoran Srzentić
88 pregleda 6 komentar(a)
Zoran Srzentić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zoran Srzentić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.03.2015. 21:58h

Borba za zaštitu prostora i protiv bespravne gradnje prioritet je rada lokalne samouprave i u njoj neće biti ustupaka ni prema kome. U tom cilju, Bar će ubrzo dobiti i Savjet za praćenje planskih dokumenata”, obećao je juče predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić.

Na konferenciji za novinare na kojoj su bili i načelnik Komunalne policije Dragan Radulović i glavni administrator Zoran Radojičić, dr Srzentić je utvrdio kako će se u slučaju nelegalne gradnje na Crvenoj plaži, o kojem su „Vijesti“ ranije pisale, vidjeti snaga države.

“Ovdje stvari treba istjerati do kraja, jer će za sve ostale ovakve primjere poslužiti kao reper. Ili će se u ovome uspjeti, ili će se iskazati nemoć države i zakona, a to nikako nećemo dozvoliti”, rekao je Srzentić pred novinarima.

Zbog gradnje bez dozvole na dvije parcele u zaleđu Crvene plaže, Komunalna policija iz Bara je 25. februara podnijela krivične prijave protiv Sava Boškovića i Ranka Babovića iz Bara, a prekršajno kaznila sa ukupno 2.500 eura „Kalamper DOO“ kao izvođača radova. Dan kasnije, Cvetko Bošković iz Bara reagovao je da je “plac za koji je dobijena dozvola za gradnju potpornih zidova njegov”. Iz Komunalne policije su rekli da je prijava podnijeta protiv “lica koje je za taj plac tražilo i dobilo dozvolu”.

Predsjednik Opštine juče je rekao i da je u slučaju Crvena plaža Komunalna policija uradila „sve što je trebalo da se uradi“, ali da “tako nije bilo u Sekretarijatu za urbanizam koji je ranije izdao građevinsku dozvolu za radove jednom od dvojice investitora protiv kojih su podnijete krivične prijave”.

“Sekretar (Đuro Karanikić) nije postupio po mojoj preporuci da se preispita donijeto rješenje, jer su izvedeni radovi drugačiji od predviđenih. Pravni zastupnik Opštine je dao mišljenje da postoji pravni osnov da se poništi to rješenje, sekretar nije našao za shodno da uradi bilo šta i nakon toga sam mu izdao rješenje o godišnjem odmoru na što sam imao pravo, jer u tom sekretarijatu, iako je to obaveza, nije bilo plana godišnjih odmora. Ističem, zbog spekulacija, da je to jedino takvo rješenje koje sam donio”, rekao je Srzentić.

Karanikić se juče nije oglašavao tim povodom. Predsjednik Opštine Bar rekao je i kako sa drugim investitorom na Crvenoj plaži, Rankom Babovićem, “nije ni u kakvim ni kumovskim ni prijateljskim vezama.

“Niti smo ikada izašli ni na piće zajedno“, rekao je Srzentić. On od “medija očekuje da se bave činjenicama i da podrže zakonitost u radu”. “Očigledno je da ima nekih kojima smeta ovakav pristup . Nažalost svih koji tako razmišljaju, u Baru će se postupati po propisima, a u odnosu prema investitorima neće biti selekcije. Ako ne možemo zaustaviti bespravnu gradnju na pjeni od mora, otkud nam moralno pravo da rušimo nekome u zaleđu ko je podigao krov nad glavom za porodicu od 20 m2?”, rekao je Srzentić. Obećao je da će istrajati u tome da zaštite prostor u Baru i ono što još nije betonirano. “Jer nešto moramo ostaviti i narednim generacijama , mi smo ovdje samo privremeno”, dodao je Srzentić.

Načelnik Komunalne policije Dragan Radulović je podsjetio na genezu slučaja Crvena plaža, napominjući da je i prema Savu Boškoviću i prema Ranku Baboviću, investitorima, bila sprovedena istovjetna i istovremena aktivnost sa istim ishodom podnošenjem krivičnih prijava.

“Angažovali smo sudske vještake građevinske i geodetske struke i vrlo brzo očekujemo njihove nalaze” , rekao je Radulović.

“Tamo su cijela dva sprata ”

“Evidentno je da se na terenu radi objekat čija primarna svrha nije stabilizacija terena, već izgradnja dvije etaže. Prvu čini prostorija zatvorena sa tri strane površine oko 80 m2, a drugu krovna terasa površine oko 140 m2. Umjesto formiranja tri ozelenjena platoa, formirana su dva armiranobetonska platoa. Umjesto četiri potporna zida vidne visine 2 metra, izvedeni su dva zida visoka dva i tri i prostorija visine oko 2,80 metara. Zelene površine koje prema projektu i odobrenju čine 86 odsto lokacije, odnosno 245 od ukupno 288 m2, na licu mjesta su kompletno izbetonirane”, piše, između ostalog, u “opštinskom materijalu o radovima na placu investitora Sava Boškovića” koji je predsjednik barske Opštine dr Zoran Srzentić juče dostavio novinarima.

Bonus video: