Petnjica, Gusinje i Tuzi da traže alternativu: Ne može naziv opštine i nastavk .me

Iz beogradske firme koja je zakupila domen gusinje.me, za otkup adrese su najprije tražili 750 eura, što je i 40 puta više od uobičajene godišnje cijene zakupa domena
1463 pregleda 1 komentar(a)
Država nije zaštitila domen jedne od sjevernih opština, pa se on slobodno prodaje, Foto: Kupujemprodajem.com
Država nije zaštitila domen jedne od sjevernih opština, pa se on slobodno prodaje, Foto: Kupujemprodajem.com

Opštine Gusinje, Tuzi i Petnjica ne mogu očekivati da će Vlada ispraviti raniji propust zbog kojeg su te opštine ostale bez internet adresa koje sadrže samo naziv mjesta i nastavak.me, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije. Iz tog resora su dodali i da su opštinama, umjesto gusinje.me, tuzi.me i petnjica.me, na raspolaganju drugi oblici adresa pod nacionalnom internet oznakom, te da će njihovom registracijom u dovoljnoj mjeri biti ispoštovane vladine smjernice za razvoj i upravljanje internet prezentacijama javne uprave.

“Nije neophodno da jedino domeni koji prije ekstenzije.me imaju samo naziv opštine mogu biti zvanični domeni opština”, objasnili su iz resora na čijem je čelu Dragica Sekulić.

Domeni gusinje.me, tuzi.me i petnjica.me su internet adrese koje sadrže geografski pojam iz Crne Gore, ali se, poput mnogo drugih, nisu našle na listi onih koje su od značaja za državu, koja je kreirana 2008. Rezervisane i druge domene od značaja za državu određuje Vlada. Gusinje, ali ni Tuzi i Petnjica, tada se nisu našli na tom spisku, jer su proglašeni opštinama poslije 2008.

Pošto su te adrese bile slobodne za kupovinu, završile su u rukama privatnika i fizičkih lica.

Iz beogradske firme koja je zakupila domen gusinje.me, za otkup adrese su najprije tražili 750 eura, što je i 40 puta više od uobičajene godišnje cijene zakupa domena. Nakon što su “Vijesti” pisale o tome, vrijednost domena je podignuta na 1.000 eura.

Sagovornik “Vijesti” iz Podgorice, koji se bavi kupovinom domena, kaže da adrese kao što su gusinje.me, petnjica.me u ovom trenutku nemaju skoro nikakvu komercijalnu vrijednost, jer se odnose na mala geografska područja. Dodaje i da bi te adrese mogle biti pogodne ili za organe lokalne samouprave ili blog o tim područjima. Stoga se, kako je ocijenio, i potencijalni kupci mogu svrstati u konkretne kategorije.

“Jedini potencijalni kupac tih domena je Crna Gora, ili eventualno neko ko je porijeklom iz tih krajeva, a nastanjen je u dijaspori, pa mu domen ima visoku emocionalnu vrijednost”, rekao je on.

Na domenu petnjica.me postoji sadržaj i na toj adresi je sajt Radija Petnjica, što može, prema riječima sagovornika “Vijesti”, otežati otkup, ukoliko bi Opština bila zainteresovana za to.

Opština Petnjica sada koristi domen opstinapetnjica.me.

Beogradska firma koja prodaje domen gusinje.me, preprodaje još neke za Crnu Goru značajne adrese -ekologija.me, ali i ustav.me. Za te domene, cijene ranije nisu bile javne, a od nedavno, na jednom od oglasa gdje je ustav.me u ponudi, navodi se da ta adresa košta 5.000 eura.

Iz Ministarstva ekonomije objašnjavaju da se domeni koji su već registrovani ne mogu rezervisati, osim otkupljivanjem prava korišćenja od vlasnika ili u slučaju da vlasnik domena ne obnovi pravo korišćenja. Ako domen nije obnovljen, kako dodaju, on se vraća u registar 35 dana nakon brisanja, nakon čega ga je moguće rezervisati.

Kazali su i da je lista rezervisanih domena podložna izmjenama, kao i da su krajem prošle godine uputili poziv ministarstvima da predlože nove domene od interesa za državu koji bi bili uključeni u listu rezervisanih.

Opština Tivat ne koristi svoje pravo

Jedna od opština koja ne koristi.me oznaku je Opština Tivat, čiji je veb sajt dostupan na adresi opstinativat.com. Isti domen pod.me oznakom je zauzet, ali bi Opština ako ga zatraži, kaže sagovornik “Vijesti”, mogla da računa da će dobiti spor, jer je domen u “ilegalnom posjedu i impersonira postojeću organizaciju”.

“O opciji da se oko domena gusinje.me ili petnjica.me vodi spor, nema ni govora, jer ta dva domena ne impersoniraju nikakvu organizaciju, već se odnose na geografska područja, što nije isti slučaj kao kod domena opstinativat.me, kod kojeg je relativno lako oboriti pravo zakupa postojećem pravnom ili fizičkom licu”, kazao je on, dodajući da je u pitanju sajberskvating - praksa da osoba koja nema nikakvo pravo na neki zaštićeni znak, registruje domen koji taj znak sadrži, a sve u cilju preprodaje i sticanja dobiti.