Tužioci čitaju radove ministarke i Babovića

Direktor Međunarodnog centra za istraživanje turizma i ugostiteljstva iz Velike Britanije profesor Dimitrios Buhalis javno je pozvao ministarku da se izvini i podnese ostavku, jer je doslovno prepisala dio njegovog istraživanja “Destinations’ competitiveness in modern tourism"
157 pregleda 41 komentar(a)
Sanja Vlahović, Milan Babović, Foto: Facebook
Sanja Vlahović, Milan Babović, Foto: Facebook
Ažurirano: 07.03.2015. 07:37h

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici provjerava da li su plagijati naučni radovi ministarke nauke Sanje Vlahović i član Savjeta mladih DPS-a Milana Babovića.

“Vijestima” je potvrđeno da je u toku izviđaj, a nije potvrđena, ali ni demantovana informacija da je Vlahovićeva dolazila u tužilaštvo i da je tom prilikom donijela i rad.

“Prema izvještaju koji je Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavljen iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici povodom krivične prijave NVO 'Centar za građansko obrazovanje' podnijete protiv NN lica, Milana Babovića i Sanje Vlahović, zbog krivičnog djela povreda moralnih prava autora i interpretatora, u kojoj se navodi da su prijavljeni, pod svojim imenom i imenom drugog u cjelini ili djelimično objavili i stavili u promet primjerke tuđeg autorskog djela i interpretacije, 23. 1. 2015. godine, u ovom Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je krivični predmet, koji se nalazi u fazi izviđaja”, odgovoreno je “Vijestima” iz kabineta VDT-a.

Direktor Međunarodnog centra za istraživanje turizma i ugostiteljstva iz Velike Britanije profesor Dimitrios Buhalis javno je pozvao ministarku da se izvini i podnese ostavku, jer je doslovno prepisala dio njegovog istraživanja “Destinations’ competitiveness in modern tourism”, o čemu su “Vijesti” ranije pisale.

“Dan” je objavio da je Babovićev magistarski rad prepisan, bez pominjanja izvora...

Senat Univerziteta “Mediteran” krajem decembra je zaključio da nemaju zakonskog osnova da utvrđuju da li su Vlahovićeva i Babović prepisali naučne radove.

Takva odluka je donesena iako je Kodeksom akademske etike, koji je 2013. donio bivši rekor “Mediterana” Slobodan Backović, propisano da “akademsko i stručno osoblje ne smije koristiti tuđe radove ili ideje bez navođenja izvora”.

Advokat Zdravko Begović ranije je saopštio “Vijestima” da bi Tužilaštvo po službenoj dužnosti trebalo da formira predmet i ispita da li je Vlahovićeva plagirala naučni rad, ako ima osnove sumnje, odnosno informaciju, da se to desilo.

On je tada istakao da je Krivičnim zakonikom za to djelo predviđena novčana, ili kazna zatvora do tri godine.

Bonus video: