Moguća saradnja sa Japanom u oblasti borbe protiv terorizma

Ivanišević je, kako se navodi, naglasio da je Crna Gora svjesna opasnosti od potencijalnih terorističkih napada i da je u tom smislu preduzeto nekoliko koraka-aktivnosti na dopuni Krivičnog zakonika u dijelu koji tretira učešće crnogorskih državljana na stranim ratištima
77 pregleda 2 komentar(a)
Ivan Ivanišević, Foto: MUP Crne Gore
Ivan Ivanišević, Foto: MUP Crne Gore
Ažurirano: 06.03.2015. 17:44h

U oblasti borbe protiv terorizma, vanrednih situacija i modernizacije i unaprijeđenja kapaciteta kriminalističke policije otvara se prostor za saradnju između crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova i japanskih institucija, ocijenjeno je na sastanku predstavnika tih institutucija.

Generalni direktor Direktorata za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Ivan Ivanišević sastao se sa japanskim ambasadorom u Podgorici Mafasumijem Kurokijem, koji je poručio da Japan snažno podržava integracije Crne Gore u Evropsku uniju i NATO.

"Kuroki bio je zainteresovan za aktivnosti i raspoložive mehanizme Crne Gore na polju borbe protiv terorizma, budući da je ovo jedan od glavnih problema koji brine Japan nakon nedavnog terorističkog čina Islamske države protiv dvojice držaljana te zemlje", kaže se u saopštenju.

Ivanišević je, kako se navodi, naglasio da je Crna Gora svjesna opasnosti od potencijalnih terorističkih napada i da je u tom smislu preduzeto nekoliko koraka-aktivnosti na dopuni Krivičnog zakonika u dijelu koji tretira učešće crnogorskih državljana na stranim ratištima.

"Crna Gora prepoznata je kao zemlja inicijator otvorenog dijaloga i saradnje sa zemljama u regionu, tako da će se o ovoj važnoj temi govoriti na Ministarstkoj konferenciji u okviru platforme Brdo proces, koja se srednim aprila mjeseca organizuje u Budvi, a na kojoj će učešće uzeti resorni ministri iz regiona, ali i predstavnici međunarodnih policijskih organizacija poput INTERPOL-a, EUROPOL-a i SELEC-a", najavio je Ivanišević.

Kuroki je iskazao razumjevanje za sveobuhvatne reformske procese Crne Gore u evropskim i evroatlanskim integracijama i izrazio uvjerenje da će poziv Crnoj Gori za učlanjenje u NATO ubrzo biti realizovan.

"Kuroki je objasnio da Japan može Crnoj Gori prenijeti iskustvo u oblasti upravljanja vanrednim situacijama, i uputio poziv za saradnju posredstvom Japanske agencije za međunarodnu saradnju koja službenicima MUP-a može pružiti obuke u ovoj oblasti, kao i treninge u oblasti policijskih poslova i antiterorizma", navodi se u saopštenju.

Bonus video: