Sa radom počeo sajt za doniranje krvi

Procedura je jednostavna i sastoji se iz tri koraka – registracija, prijava i traži krv / ponudi krv gdje je tražena
70 pregleda 1 komentar(a)
Krv za život, Foto: Screenshot
Krv za život, Foto: Screenshot
Ažurirano: 24.02.2015. 09:42h

Danas je sa radom počeo sajt www.krvzazivot.me, čija je namjena da omogući građanima Crne Gore da na najbrži način dođu do donatora krvi kada im je to najpotrebnije.

Sajt, koji je pokrenula NVO „Zeleni tranzistor”, urađen je u sklopu projekta „Krv za život”, a biće podrška dobrovoljnom davalaštvu u Crnoj Gori.

„Mi, iz Crne Gore, možemo i hoćemo da uradimo dobro djelo kada vidimo da je to potrebno, ali nijesmo baš poznati po tome da planiramo unaprijed. Vodeći se ovim razvili smo platformu koja služi za traženje donacije krvi kada je to najpotrebnije“, kazao je Rajko Orman, direktor “Zelenog tranzistora”.

Procedura je jednostavna i sastoji se iz tri koraka – registracija, prijava i traži krv / ponudi krv gdje je tražena.

„Pored sajta u planu je i aplikacija za dobrovoljno davalašto krvi za pametne telefone. Pozivamo građanke i građane Crne Gore da posjete sajt i da daju doprinos dobrovoljnom davalaštvu krvi”, kazao je Orman.

Prema podacima Zavoda za transfuziju krvi broj dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori obuhvata oko 2,5 odsto ukupne populacije, dok su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da taj procenat bude iznad 4 odsto.

„I dalje je prisutan veliki broj onih koji krv daju samo za člana svoje porodice, prijatelja i slično, koji spadaju u kategoriju tzv. ‘porodičnih davalaca’. Njih je oko 75 odsto”, podsjetio je direktor “Zelenog tranzistora”.

Bonus video: