Studija Petrovčana: Zašto želimo da se odvojimo od Budve

Bunt građana uslijedio je zbog urbanističkog haosa i gradnje viskospratnica, da bi sve kulminiralo u septembru kada je zbog neplanske gradnje došlo do bujica i poplave dijela Petrovca
23 komentar(a)
Petrovac, Foto: Vuk Lajović
Petrovac, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 23.02.2015. 07:21h

Incijativni odbor mještana Petrovca predaće danas Ministarstvu unutrašnjih poslova Studiju sa inicijativom za samostalnu i uređenu opštinu.

Petrovčani, sudeći po elaboratu sačinjenom na 250 strana u koji su “Vijesti” imale uvid, detaljno prezentuju podatke i činjenice, od istorijskih do ekonomskih, kao i onih sa kojima su suočeni pod upravom Budve, koji nedvosmisleno ukazuju da je formiranje samostalne uprave jedino rješenje za brojne nagomilane probleme.

Bunt građana uslijedio je zbog urbanističkog haosa i gradnje viskospratnica, da bi sve kulminiralo u septembru kada je zbog neplanske gradnje došlo do bujica i poplave dijela Petrovca.

Mještani su onda nakon osam godina pauze, pokrenili opet formiranje mjesne zajednice, a potom i incijativu za formiranje samostalne opštine. Peticiju je potpisalo 760 građana, što je 50 odsto upsanih birača.

Buduća opština, kako se navodi u studiji, obuhavatala bi naselja Androvići, Brda, Buljarica, Čami Do, Golubovići, Grabovica, Gruda, Drobnići, Đurovići, Ilino brdo, Kaluderac, Krstac, Katun, Medigovići, Novoselje, Perazića do, Petrovac, Podbabac, Prijevorac, Rijeka Reževići i Žukovica, što je ukupna površina od 38,1 milion kvadrata.

„Teritorija predstavlja prirodnu i geografsku cjelinu, kao ekonomski povezan prostor, sa Petrovcem kao sjedištem. Teritorijalna promjena opštine Budva realizovala bi se u skladu sa članom 16, stavom 1 zakona o teritorijalnoj organizaciji, odnosno „izdvajanjem dijela jedne opštine u novu opštinu“, radi podsticanja ekonomskog razvoja područja, pružanja višeg nivoa usluga i efikansog vršenja poslova radi zadovoljavanja potreba lokalnog stanovništva i privrednih subjekata na području buduće opštine. Istim zakonom predviđeno je da najmanje 30 odsto građana sa biračkim pravom sa područja koje traži izdvajanje, budu inicijatori tog procesa. Inicijativu je potpislao više od 760 građana sa biračkim pravom, što je oko polovina ukupno upisanih birača, a to garantuje uspješnost konsultativnog referenduma za područje za koje se traži teritorijalna samostalnost“, navodi se u studiji.

Postupak izdvajanja dijela teritorije i formiranja nove lokalne smaouprave, sve do krajnjeg organizovanja, je kompleksan i složen proces i zahtijeva pravilnu i preciznu pripremu.

„Podjela imovine i razgraničenje teritorije, imovinskih i drugih odnosa vrši se sporazumom, ukoliko se ne postigne dogovor o podjeli imovine, imenuje se mješovita komisija čija odluka ima snagu sudskog poravnanja“, navodi se u elaboratu.

Studija sadrži analizu fiskalnih kapaciteta , kojom su obuhvaćeni spostveni i zakonom ustupljeni prihodi.

„Izdvajanje opštine Petrovac znači obezbjeđenje uslova za bolje prepoznavanje i optimlano korišćenje razvojnih potencijala ovog područja i eliminisanje uzroka koji su zbog pogrešne razvojne politike rezultirali posljedicama, koje, pogotovo u Petrovcu, teško mogu biti sanirane. U proteklih 10 godina kada se dogodio ogroman priliv stranog kapitala, planska dokumentacija rađena je po mjeri potreba investitora i interesnih grupa, sa ciljem ostvarnja brzog i visokog profita, ne vodeći računa o trajnim posljedicama u ograničenom i često skučenom prostoru.

Razvoj baziran na strageiji gradnje višespratnih kondo-hotela i poslovno-stambenih objekata, koji nigdje u svijetu ne čine osnovnu ponudu u turizmu, nego dopunsku, i to na manje atraktivnim lokacijama, trošenjem neobnovljivih resursa i dugoročnim devastiranjem okoline, stvorio je trajne posljedice i štetu po životnu sredinu i uopšte budućnost dolazeći naraštaja“, ističe se u studiji.

Prvo bi zabranili divlju gradnju

Agresivni kapital uslovio je da je Petrovac na pragu ekološkog, saobraćajnog i komunlnog kolapsa. „Dalje sprovođenje važećih planskih dokumenata područje Petrovca rezultiralo bi nastavljanjem nekontrolisane gradnje i pritiskom na ograničene prirodne resusrse. S toga, do donošenja novih razvojnih i planskiih dokumenata treba odmah donijeti odluke o zabrani dalje gradnje na području Petrovca“, navodi se u studiji.

Imali samostalnost kroz istoriju

Studija detaljno govori o istorijski jasnim činjenicama da je upravo ovaj dio teritorije vjekovima imao samostalnost, koja mu je poslije Drugog svjetskog rata ukinuta, kada ova teritorija ulazi u sastav Sreza Bara, da bi se 1955. pripojila opštini Budva. Među istorijskim podacima svakako je interesantan onaj da je političko i teritorijalno organizovanje takozvane „paštrovske samouprave“, trajalo je punih 403 godine, a datira od 1419. do 1822. Tu je i činjenica da je petrovačka Crvena komuna, prva komunistička opština na Jadranu, trajala 403 dana, od septembra 1920. do 10. oktobra 1921.

Bonus video: