U Tivtu sahranjen Jakov Kokeza

Kokeza je, nakon duže i teške bolesti, preminuo u 68. godini
114 pregleda 0 komentar(a)
Jakov Kokeza, Foto: Siniša Luković
Jakov Kokeza, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 20.02.2015. 13:50h

Odbornik HGI u Skupštini Opštine Tivat, predsjednik tivatskog Udruženja penzionera i nekadašnji savezni selektor boćarske reprezentacije SRJ, Jakov Kokeza, sahranjen je juče na gradskog groblju Sveti Šimun u Tivtu.

Kokeza je, nakon duže i teške bolesti, preminuo u 68. godini, a tim povodom je održana komemorativna sjednica lokalnog parlamenta u Tivtu.

Pored odbornika i porodice Kokeza, sjednici su prisustvovali gradonačelčnici Tivta i Herceg Novog Ivan Novosel i Nikša Gojković, ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore i predsjednica HGI Marija Vučinović, čelnici Hrvatske građanske inicijative, Hrvatskog građanskog društva Crne Gore iz Kotora, Udruženja penzionera Crne Gore, Boćarskog saveza Crne Gore, te brojni saradnici, poštovaoci i prijatelji preminulog.

Govoreći o liku Jakova Kokeze, predsjednik SO Krsto Bošković kazao je da je on bio uspješan na profesionalnom planu kao načelnik Teritorijalne odbrane, društvenom kao politički aktivista i najviše sportskom kao zaljubljenik u boćarski sport.

„Bio je kapiten Bućarskog kluba “Palma”, sekretar Bućarskog saveza Crne Gore, selektor reprezentacije Savezne Republike Jugoslavije i državne zajednice Srbije i Crne Gore sa kojom je imao srebrne medalje na Svjetskom i Evropskom prvenstvu. Reprezentacija Jugoslavije bila je prva koja je srušila sankcije Savjeta bezbjednosti UN nastupom na Svjetskom prvenstvu 1995. godine u Kanadi. Drugi datum vezan je za 1997. godinu kada su se na Mediteranskim igrama prvi put za odličja takmičili boćari iz osam zemalja, a među njima predvođeni Kokezom bili su i reprezentativci Crne Gore", kazao je Bošković, dodajuči da je Kokeza bio i član tehničke komisije Međunarodne boćarske federecije i nosilac Zlatne plakete, najvećeg priznanja Boćarskog saveza Crne Gore.

Bošković je podsjetio i na uklogu Kokeze u tivatskom odboru Pokreta za nezavisnost Crne Gore uoči referenduma 2006.

“Jakov je imao značajan politički uticaj. Naročito u vremenu kada se gradila naša država svrstavajući se među redove indipendetista kroz prepoznatu formu političke partije kojoj je kao pripadnik hrvatske nacije pripadao. Moja dužnost kao predsjednika lokalnog parlamenta je svakako da se ovom čovjeku moram zahvaliti u ime grada. On je to zaslužio. I više od toga”, podvukao je Bošković.

U ime UO Udruženja penzionera Crne Gore, o Jakovu Kokezi je govorio predsjednik Udruženja penzionera Cetinja, Radivoje Vujović, dok se od stranačkog i odborničkog kolege ispred HGI oprostio predsjednik OO HGI Tivat Ilija Janović.

Bonus video: