Slovaci dali nov život selu Raško

Mještani tvrde da je zahvaljujući investitoru iz slovačke selo djelimično oživjelo, unaprijeđena je putna infrastruktura, a u planu je i dodatno poboljšanje uslova u tom, od nadležnih, zaboravljenom dijelu kolašinske opštine.
122 pregleda 3 komentar(a)
Raštak, Foto: Dragana Šćepanović
Raštak, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 19.02.2015. 18:38h

Struja iz male hirdroelektrane „Raštak“ je prikasnila, radovi koji su počeli prije pet godina još nijesu okončani, ali mještani moračkog sela Raško tvrde da su već imali veliku korist od slovačkog investitora, firme „Saliy enrgy“ s.r.o.

Slovačka firma je 2009. godine formirala sa kolašinskom lokalnom upravom preduzeće „Koll energy“, zaduženo za izgradnju hidrocentrale na istoimenom vodotoku. Mještani tvrde da je zahvaljujući investitoru iz slovačke selo djelimično oživjelo, unaprijeđena je putna infrastruktura, a u planu je i dodatno poboljšanje uslova u tom, od nadležnih, zaboravljenom dijelu kolašinske opštine.

Do sela Raško stiže se od Mioske, 2,5 km dugim, makadamskim putem. Nijedno domaćinstvo nema vodu, a snabdijevanje strujom, zbog dotrajalih stubova, je nestabilno, naročito zimi. Sve je to uticalo da selo, sa odličnim uslovima za stočarstvo i blagom klimom, u čijoj je školi nekada bilo 40 đaka, skoro opusti. Tako je bilo do prije nekoliko godina, kada su Slovaci počeli da ralizuju ugovor o koncesiji. Pored onoga što im je obaveza, investitor je, kaže mještanin Boro Ćetković, radio i druge poslove, koji su stvorili uslove da se nekoliko porodica odluči na gradnju kuća u donjomoračkom selu.

Mehanizacija i radnici preduzeća „Smokovac Raković“, koje od početka izvodi radove na mini hidrocentrali „Raštak“ minulih šest dana su čistili obimne odrone sa puta ka jednom od zaseoka. U toku su i radovi na proširenju puta ka seoskom groblju.

„Zbog odrona, izavanog nedavnim nevremenom, selo je bilo odsječeno potpuno. Slovaci su dali dozvolu izvođaču radova, pa je odron čišćen četiri dana. Sada proširuju put do groblja. Sreto Rajković iz preduzeća „Smokovac Rajković“ ima razumijevanja za naše potrebe, izlazi nam u susret. Ljudi sada u selo dolaze češće, pokazuju brigu o imanjima. Otvorila nam se nova perspektiva. Neki mještani su bili angažovani da rade u pojedinim fazama projekta, pa je to bio način da dodatno zarade“,objašnjava Ćetković.

Prema njegovim riječima, nije zanemarljivo ni što će kad se „Raštak“ završi biti otvorena dva radna mjesta, a investitor se obavezao da zaposli mještane.

Slovaci su obećali i da će uraditi dva kraka vodovoda, dužine 500 m, odnosno 1 km. Planirana je i izgradnja ribnjaka. Dogovreno je sa investitorom da se izgradi i seoska vodenica.

Dulovići na selu žele bolji život

Ulaganja slovačke firme „Saliy enrgy“ s.r.o., nadaju se braća Živko i Mirko Dulović, pomoći će i njihovom domaćinstvu. Dulovići se sa roditeljima bave stočarstvom i do sada su ih, kako kažu, mnoge okolnosti ometale da od toga dobro i zarađuju. Bolji putevi i vodovod promijenili bi i njihovu situaciju, s obzirom da su se, iako obojica mladi, odlučili za život u rodnom selu.

Mini hidrolektrana „Raštak“ bila je prva slovačka investicija u Crnoj Gori. Ministarstvo ekonomije dodijelilo je tom preduzeću 2010. godine rješenje o izdavanju energetske dozvole za izgradnju male hidroelektrane instalisane snage 624 kW. Godinu prije kolašinska lokalna uprava je sa slovačkim investitorom formirala preduzeće “Kol energy”.

Opština je vlasnik 15 procenata preduzeća. Vrijednost izgradnje mini hidroelektrane, čija bi godišnja proizvodnja trebalo da bude 2.400 gigavat-sati, je višemilionska. Koncesija je dodijeljena na 30 godina.

Bonus video: