Muke mještana Čelobrda: Krave im uništavaju pčelinjake i bašte

Mještanina Radovana Šoća napao bik kada je branio pčelinjak
71 pregleda 1 komentar(a)
košnice, Čelobrdo
košnice, Čelobrdo
Ažurirano: 19.02.2015. 16:46h

Mještani sela Čelobrdo iznad Svetog Stefana, bukvalno su izloženi teroru divljih krava i bikova, koji upadaju u njihove pčelinjake, zasade maslina, bašte i uništavaju sve pred sobom.

Mještanin Radovan Šoć kazao je da je njegov pčelinjak na stalnoj meti, te da je samo u proteklih sedam dana uništeno gotovo 15 košnica. Obraćao se nadležnima, ali niko ne reaguje.

„ Juče sam pokušao da iz pčelinjaka izbacim bika, koji je bukvalno nasrnuo na mene. Vidi se da je riječ o životinjama koje je neko pustio i one se tako hrane na šta naiđu. Kada sam prvi put zatekao nekoliko porrušenih košnica, vidio sam da je riječ o kravama jer su ostavile tragove za sobom. Pokušao sam da ogradim još većom ogradom pčelinjak, ali ni to nije uspjelo. Imao sam 120 košnica, pričinjena mi je šeta veća od hiljadu eura, a ni to nije konačno, jer svakoga dana strahujemo da će ponovo ući“, kazao je Šoć.

On je napomenuo da su krave označene, ali da seljani ne znaju čije su i da se one tako slobodno kreću cijlim Čelobrdom.

„Ne znamo ko je nadležan. Nema koga nijesmo zvali, ali jednostavno svaka inspekcijska služba se ograđuju da to nije u njihovoj nadležnosti. Kada prevrnu košnicu, pčele uginu i teško je spasiti. Krave ulaze u bašte i ruše sve pred sobom. Mojim komšijama su pojele mlade zasade maslina, upadaju svugdje gdje stignu“, ispričao je Šoć.

U Ljubotinju pčelari muku muče sa mečkom i mečadima

Šoć navodi da se pčelarstvom bavi dugo godina, ali da sličnih problema ima i u svome selu u Ljobotinju u Dubovi.

„U Dubovi se pojavila mečka sa dva mečeta. Mome komšiji uništila je kompletan pčelinjak od 15 košnica. Prije par dana je napala pčelinjak drugog komšije, gdje je odnijela tri košnice. Mečke su zakonom zaštićene, tako da ne znamo kako da zaštitimo pčelinjake“, kazao je Šoć.

Bonus video: