CRNVO: Glavni grad ne smije netransparentno dodjeljivati budžetska sredstva

CRNVO je predložio da se Programom rada Skupštine Glavnog grada-Podgorice za 2015. godinu planira donošenje ovih odluka u cilju dobrog i transparentnog upravljanja gradskim resursima
70 pregleda 4 komentar(a)
Ana Novaković, Foto: Savo Prelević
Ana Novaković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.02.2015. 13:01h

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) smatra veoma lošom odluku Skupštine Glavnog grada da odbije inicijative da se u ovoj godinu donesu Odluka o dodjeli prostorija i zemljišta u vlasništvu Glavnog grada Podgorice na korišćenje nevladinim organizacijama i Odluka o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama. U CRNVO navode da se stvara sumnja da nova uprava u Glavnom gradu ima namjeru da utiče na nezavisnost rada nevladinih organizacija.

CRNVO je predložio da se Programom rada Skupštine Glavnog grada-Podgorice za 2015. godinu planira donošenje ovih odluka u cilju dobrog i transparentnog upravljanja gradskim resursima.

"Nažalost, prijedlozi koje je CRNVO uputio Službi Skupštine nijesu prihvaćeni, a razlozi neprihvatanja nijesu dovoljno argumentovani i ubjedljivi. Cijeneći neophodnost njihovog usvajanja za transparentnost i legitimnost procesa dodjele budžetskih sredstava, prostorija i zemljišta Glavnog grada, CRNVO je prijedloge dostavio i klubovima odbornika u Skupštini Glavnog grada, uoči sjednice na kojoj je razmatran Predlog programa rada", istakla je izvršna direktorka CRNVO Ana Novaković.

Polazeći od činjenice da ne postoji odluka kojom se detaljno uređuje pitanje dodjele prostorija i zemljišta u vlasništvu Glavnog grada na korišćenje nevladinim organizacijama i da je neophodno precizno definisati kriterijume i procedure u ovoj oblasti, CRNVO je predložio donošenje Odluke koja će urediti ovo pitanje.

"Takođe, CRNVO se zalaže za donošenje nove Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama, kojom se nastoji na najtransparentniji i najefikasniji način urediti prije svega pitanje kriterijuma za dodjelu budžetskih sredstava za projekte nevladinih organizacija, sastav i način rada Komisije koja je nadležna za proces dodjele sredstava, kao i način angažovanja i rada samostalnih procjenjivača prijedoga projekata i programa", istakla je Novaković.

Prema njenim riječima, Glavni grad ne smije nastaviti dosadašnju praksu netransparentne dodjele budžetskih sredstava, prostorija i zemljišta, "već u skladu sa principima dobrog upravljanja uspostaviti jasne i legitimne procedure i propise u odnosu na NVO".

"Neregulisana, nekontrolisana i netransparentna dodjela sredstava za projekte NVO, kao i prostorija ili zemljišta na korišćenje nevladinim organizacijama ostavlja prostor za zloupotrebe i korupciju. Ukoliko stanje u ovim oblastima ostane nepromijenjeno, za posledicu ćemo imati i klijentelistički odnos između gradske uprave i pojedinih nevladinih organizacija, čija nezavisnost u djelovanju može itekako biti dovedena u pitanje", kazala je Novaković.

Ukoliko se u doglednom vremenskom periodu ne donesu odluke čije je usvajanje predložio CRNVO, Novaković kaže da se stvara prostor za sumnju da nova uprava u Glavnom gradu ima namjeru da utiče na nezavisnost rada nevladinih organizacija zloupotrebom diskrecionih prava gradonačelnika.

Bonus video: