Međunarodni IT skup krajem februara na Žabljaku

„Do sada je prijavljeno oko 70 autorskih radova, od kojih je više od polovine van Crne Gore. Proces recenziranja je pri kraju i očekujemo da će Programski odbor uraditi selekciju kvalitetnih radova čiji će rezultati biti dostupni učesnicima skupa i svim zainteresovanim preko web sajta www.it.ac.me“, navodi se u saopštenju
0 komentar(a)
Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 19.02.2015. 12:55h

Međunarodni naučno-stručni skup Informacione tehnologije 2015, biće održan naredne sedmice na Žabljaku uz učešće preko 50 akademika, profesora i ICT iz Crne Gore i inostranstva.

Skup će početi u ponedjeljak i trajaće do 28. februara i tom prilikom će biti obilježen i njegov jubilej, 20 godina uspješnog rada i kontinuiranog razvoja.

Organizatori jubilarne konferencije su elektrotehnički fakulteti iz Podgorice, Beograda, Niša, Novog Sada i Banja Luke, zajedno sa Centrom informacionog sistema Univerziteta Crne Gore (UCG), uz učešće impozantnog broja eminentnih naučnika i stručnjaka iz zemlje i inostranstva.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, cilj skupa je sveobuhvatno i multidisciplinarno sagledavanje aktuelnosti u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija.

„Do sada je prijavljeno oko 70 autorskih radova, od kojih je više od polovine van Crne Gore. Proces recenziranja je pri kraju i očekujemo da će Programski odbor uraditi selekciju kvalitetnih radova čiji će rezultati biti dostupni učesnicima skupa i svim zainteresovanim preko web sajta www.it.ac.me“, navodi se u saopštenju.

U okviru skupa će se, kako je saopšteno, održati interesantni paneli koji tretiraju razne oblasti ICT-a.

Iz Ministarstva su kazali da će na skupu biti prezentovani uspješni projekti kao što su Smart city - iskustva Santandera i Novog Sada, povezivanje širokopojasnim internetom graničnih oblasti planine Prokletije, uspostavljanje prvog IXP-a u Crnoj Gori, Enhancment of cyber educational system of Montenegro – ECESM i BioICT.

U okviru projekta uspostavljanja prvog IXP-a u Crnoj Gori biće organizovane dvije tehničke radionice sa stručnim predavačima koji će tretirati detalje uspostvaljanja nacionalne tačke razmjene internet saobraćaja.

Povodom jubileja će, kako se navodi, biti organizovana i svečana akademija Informacione tehnologije – sadašnjost i budućnost, na kojoj se očekuje učešće svih osnivača ove konferencije i dodjela plaketa institucijama i pojedincima koji su vizionarski započeli ovaj tradicionalni događaj.

Jedna od novina ovogodišnjeg skupa, kako je saopšteno, je uključivanje studentske populacije i organizovanje cjelodnevnih aktivnosti posvećenih studentima.

Pokrovitelj skupa je Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, Terna Crna Gora i kompanija Domen.

Bonus video: