Džabe Parking servisu prekršajni nalog

“Prekršaji su povreda javnog poretka i nerazumljivo je kako se to povređuje zakon i javni poredak propisnim parkiranjem”
55 pregleda 0 komentar(a)
Parking Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Parking Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 19.02.2015. 10:19h

Advokat Veselin Radulović ocijenio je da je izdavanje prekršajnog naloga umjesto doplatne karte ili kazne, što je predviđeno novim nacrtom Odluke o javnim parkiralištima, neustavno i nezakonito.

Nacrtom, koji je od juče na petnaestodnevnoj javnoj raspravi, predviđeno je da prekršajnim nalogom zbog neplaćanja parkinga ili prekoračenja vremena, građani, odnosno, fizička lica, plaćaju kaznu od 20 eura.

“Prema Zakonu o prekršajima, prekršaji predstavljaju povredu javnog poretka i potpuno je nerazumljivo kako se to povređuje zakon i javni poredak time što propisno parkirate svoje vozilo”, ocijenio je Radulović.

On je kazao da “Parking servis” ne spada u krug lica, koja su shodno Zakonu o prekršajima, ovlašćena da izdaju prekršajne naloge, “pa je i u tom smislu takav nalog nezakonit”.

“U svakom slučaju, ako takva odluka bude donešena, građani imaju pravo da traže sudsko odlučivanje ako im bude uručen takav nalog i mislim da bi sud za prekršaje morao odlučiti u njihovu korist”, ocijenio je Radulović. Nacrt treba da prođe javnu raspravu, pa da potom Skupština Glavnog grada usvoji Odluku o parkiralištima.

Ustavni sud nedavno je proglasio nezakonitom doplatnu kartu, te je zbog toga nastao vakuum i mnogi građani ne plaćaju parking SMS-om, jer ne postoji način da budu kažnjeni.

Broj zaposlenih zavisiće od nove Odluke o parkiralištima

U Programu rada “Parking servisa” za 2015. godinu navedeno je da će broj zaposlenih u ovoj godini umnogome zavisiti od izmjena Odluke o javnim parkiralištima i garažama na nivou glavnog grada, kojom će biti definisan način kontrole SMS-a.

“...Što opet određuje broj zaposlenih, angažovanih na poslovima kontrole i naplate SMS-a”, navedeno je u Programu koji je Skupština usvojila krajem decembra.

Bonus video: