Parkirajte slobodno: Kazni neće biti najmanje mjesec dana

Nova Odluka može stupiti na snagu tek nakon javne rasprave i usvajanja na Skupštini Glavnog grada
0 komentar(a)
Parking Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Parking Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 13.02.2015. 10:23h

Građani, ukoliko pronađu mjesto u zonama gdje se parking plaća SMS porukama, mogu parkirati, bez straha od kazne.

Nakon što je Ustavni sud proglasio nezakonitom naplatnu kartu od 20 eura, a što je objavljeno i u Službenom listu, “Parking servis” nema mehanizam da kažnjava građane zbog neplaćanja parkinga.

Nova Odluka o javnim parkiralištima, kojom je predviđen prekršajni nalog, kako je “Vijestima” potvrđeno iz više izvora, može da bude usvojena za mjesec dana, jer treba da prođe javnu raspravu, pa da odbornici u Skupštini grada daju saglasnost.

Advokat Veselin Radulović tvrdi da bi povodom najave iz Glavnog grada da će i dalje kažnjavati zbog neplaćanja parkinga, trebalo da reaguje državni tužilac.

“Ako neko javno saopšti da će nastaviti sa iznuđivanjem novca, a Ustavni sud kaže da je to nezakonito, radi se o očiglednom pokušaju pljačke, odnosno bespravnom bogaćenju, čime bi trebalo da se pozabavi državni tužilac”, kazao je Radulović.

On je kazao da ne postoji odluka kojom se “Parking servis” može ovlastiti da naplaćuje doplatne karte ili prekršajne prijave, jer je u pitanju privredno društvo. Tvrdi da je zastupao građane u slučaju bespravne naplate parkinga i da je u većini razlog za obaranje kazne bio taj što se nije znalo da li naplaćuju korišćenje “usluga” ili ”javne površine.” Radulović je istakao da postoji odgovornost zbog nelegalnog naplaćivanja doplatnih karti i da bi građani, koji su platili, trebalo da se žale na sudu.

Odbornik DF Miodrag Bešović kaže da opozicija očekuje da “Parking servis” vodi evidenciju o građanima koji su platili kazne i da se tim građanima vrati novac.

Ispitati gdje je uložen novac

Radulović smatra da nije realno očekivati da “Parking servis” vrati novac građanima koji su nelegalno plaćali kazne za nepropisno parkiranje.

“Od naplaćenog novca su isplaćivane zarade zaposlenima. Dakle te su pare već potrošene kako bi se prije izbora zapošljavali ljudi i time kupovali glasovi”, istakao je Radulović.

Kazao je da postoje pravni osnovi da se ispita gdje je “Parking servis” ili Glavni grad uložio nepropisno naplaćen novac od građana.

Bonus video: