Unaprijediće rad pravosuđa primjenom informacionih tehnologija

"Projekat u vrijednosti od 920 hiljada eura, i u trajanju od 1. januara ove do kraja 2017. godine, za glavni cilj ima unaprjeđenje efikasnosti pravosudnog sistema u Crnoj Gori, kroz svakodnevnu primjenu informaciono komunikacionih tehnologija", navodi se u saopštenju Ministarstva
67 pregleda 0 komentar(a)
kompjuter, oči, vid, Foto: Shutterstock
kompjuter, oči, vid, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.02.2015. 17:13h

Predstavnici Vlade i pravosudnih institucija potpisali su danas sporazum o saradnji za primjenu projekta Unaprjeđenje efikasnosti pravosuđa kroz primjenu informacionih tehnologija, čija je vrijednost 920 hiljada eura.

Sporazum su, kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, potpisali resorni ministar Duško Marković, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević.

"Projekat u vrijednosti od 920 hiljada eura, i u trajanju od 1. januara ove do kraja 2017. godine, za glavni cilj ima unaprjeđenje efikasnosti pravosudnog sistema u Crnoj Gori, kroz svakodnevnu primjenu informaciono komunikacionih tehnologija", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz tog resora objasnili su da Projekat čine tri komponente: jačanje pravosudnog menadžmenta i razvijanje koncepta „suda bez papira“, koje se odnose na rad pravosudnih organa, dok se komponenta primjena pravosudnog informacionog sistema PRIS-a odnosi na sudove, tužilaštva, Zavod za izvršenje krivičnih sankcija i Ministarstvo pravde.

"Kroz projekat će, konkretnije, biti unaprijeđena efikasnost u postupanju pravosudnih organa u postupcima, ojačana metodologija izrade pouzdane i uporedive statistike u pravosuđu, poboljšano rukovođenje u pravosudnim organima, razvijen koncept „suda bez papira“ i ispunjeni standardi Komiteta Savjeta Evrope za efikasnost pravosuđa (CEPEJ) kad je riječ o pravosudnoj mreži", naveli su iz Ministarstva.

Zadaci projekta su, kako se pojašnjava, u skladu sa ciljevima definisanim u „Strategiji za reformu pravosuđa u Crnoj Gori” koju je Vlada usvojila u martu prošle godine i Akcionim planom za poglavlje 23 pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom.

"Potpisivanjem Sporazuma strane potpisnice su se saglasile da se obrazuje Upravni odbor koji će nadgledati primjenu projekta, a koji će činiti ministar pravde, predsjednik Sudskog savjeta, predsjednik Vrhovnog suda i predsjednik Tužilačkog savjeta i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije", kazali su iz Ministarstva.

Kako su dodali, biće formiran i Operativni tim koji će činiti predstavnici onih korisnika projekta koji su odgovorni za primjenu konkretnih projektnih aktivnosti, a koji će pripremati i podnositi kvartalne izvještaje Upravnom odboru i izvršavati odluke Upravnog odbora.

Projekat finansira Vlada Norveške, a partner crnogorskim institucijama u sprovođenju je UNDP.

Bonus video: