Odložena rasprava o Predlogu dopuna zakona o penzijskom osiguranju

Krajem prošle godine predlog izmjena nije prošao u Skupštini zbog nediscipline poslanika, koji se na plenumu nijesu pojavili na glasanju
0 komentar(a)
penzioner, penzija, Foto: Shutterstock
penzioner, penzija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.02.2015. 12:16h

Skupština Crne Gore je jednoglasno odlučila da do 27. februara odloži raspravu i izjašnjavanje o Predlogu dopuna zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kako bi Vlada uradila analizu uticaja tog akta na budžet Fonda PIO.

Dopunama zakona opozicija i dva poslanika SDP-a su predložili da se omogući bivšim radnicima bankrotiranih preduzeća da odu u prijevremenu penziju. Isto je omogućeno rudarima, radnicima KAP-a, dijela metalskog kompleksa, pripadnicima javne i tajne policije.

"Ovim predlogom želimo da se omoguće penzije za one koji se nalaze u nemaštini. Svi koji su ostali zbog stečaja u preduzećima i imaju više od 30 godina radnog staža za muškarce i 25 za žene stekli bi povoljnije uslove za penzionisanje", kazao je Janko Vučinić (DF).

On je dodao da prema podacima Zavoda za zapošljavanje, 468 radnika bi imalo pravo da se penzioniše i za to bi trebalo četiri miliona eura godišnje.

Ministar rada Predrag Bošković kazao je da se Vlada ne protivi predlogu, ali da im je potrebno vrijeme da bi napravili sveobuhvatnu analizu, te da bi to pomoglo da se postigne širi konsenzus u Skupštini o tome.

Na pitnaje Vučinića može li da dostavi podatke do 27. februara, Bošković je odgovorio potvrdno.

Krajem prošle godine predlog dopuna nije prošao u Skupštini zbog nediscipline poslanika, koji se na plenumu nijesu pojavili na glasanju.

Bonus video: