Unaprijediti saradnju da bi se oni koji ispisuju uvredljive grafite brže otkrivali

126 pregleda 4 komentar(a)
Grafiti mržnje, Foto: LGBT Forum Progres
Grafiti mržnje, Foto: LGBT Forum Progres
Ažurirano: 05.02.2015. 18:32h

Saradnju između Uprave policije, Komunalne policije i kancelarije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda kvalitetna neophodno je unaprijediti kako bi se osobe koja ispisuju uvredljive grafite brže otkrivala i procesuirala, ocijenjeno je na sastanku predstavnika tih institucija.

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović sastao se danas sa Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Šućkom Bakovićem i razgpvarali o dosadašnjoj saradnji koja je ocijenjena kvalitetnom, uz tendenciju da u periodu koji slijedi bude još intenzivnija.

„Na sastanku je razgovarano o aktivnostima koje se preduzimaju na zaštiti prava LGBT osoba, za što je Uprava policije pohvaljena, posebno u svjetlu uspješnog obezbjeđenja Povorke ponosa održane u novembru prošle godine u Podgorici, kao i prethodnih povorki održanih u ovom gradu i u Budvi“, piše u saopštenju.

Istakli su da je značajno što u svakom centru bezbjednosti Uprave policije postoji policijski službenik za kontakt sa LGBT zajednicom, kao i što policijski službenici učestvuju u radu Tima povjerenja zajedno sa predstavnicima ove zajednice.

„Ocijenjeno je da je potrebno intenzivirati saradnju između Uprave policije, Komunalne policije i kancelarije Zaštitnika kako bi se lica koja ispisuju grafite čija je sadržina uvrjedljive prirode po bilo kom osnovu, među kojima i po osnovu seksualne orjentacije, brže otkrivala i procesuirala“, navedeno je u saopštenju.

Naveli su da je poželjna i saradnja građana, kako bi navedene aktivnosti bile efikasnije.

„Službenici Uprave policije u radu i djelovanju i dalje senzibilno postupati prema pripadnicima LGBT zajednice i preduzimati aktinosti na zaštiti LGBT osoba, kao i na otkrivanju i procesuiranju lica koja čine delikte na štetu članova ove zajednice, njihove imovine i prostorija koje koriste, a sve u saradnji sa nadležnim organima“, piše u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali i glavni komunalni inspektor u Komunalnoj policiji Opštine Podgorica Željko Milutinović, zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković, pomoćnik direktora Uprave policije MUP-a Nikola Janjušević, savjetnik direktora Uprave policije Sead Frljučkić i načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Vojislav Dragović.

Bonus video: