Nadležni taje šta nije usaglašeno sa zakonom

U Rektoratu se ne može saznati ni ko je napravio Predlog statuta na koji je sa različitih adresa stiglo čak 48 primjedbi
74 pregleda 8 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Radmila Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.02.2015. 19:33h

Neizvjesno je kada će se Predlog statuta Univerziteta Crne Gore (UCG) naći na dnevnom Vlade, jer u Sekretarijatu za zakonodavstvo smatraju da se pojedini djelovi dokumenta moraju usaglasiti sa novim Zakonom o visokom obrazovanju.

Ukoliko Ministarstvo prosvjete uspije to da završi, Predlog statuta, čiji je Nacrt utvrđen još sredinom decembra, u četvrtak bi se mogao naći na Vladi.

Izvori “Vijesti” iz Vlade nijesu mogli precizirati koji članovi Predloga statuta nijesu usaglašeni sa Zakonom, ali tvrde da na usaglašavanju radi menadžment ustanove i Ministarstvo prosvjete.

I Ministarstvo i UCG u tajnosti drže koje su odredbe tog dokumenta neusaglašene sa Zakonom, a u Rektoratu se ne može saznati ni ko je napravio Predlog statuta na koji je sa različitih adresa stiglo čak 48 primjedbi.

Iako je predsjednik Asocijacije saradnika UCG Predrag Raković, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, tražio odluku sa imenima članovima stručnog tima ili komisije koji su bili zaduženi za pisanje predloga ili nacrta Statuta, rektorkaRadmila Vojvodić odbila je da to saopšti.

“Na izradi nacrta i Predloga statuta radili su, osim menadžmenta Univerziteta, profesori Pravnog fakulteta i pravnici sa univerzitetskih jedinica, uz učešće predstavnika Sindikata UCG i Studentskog parlamenta”, stoji u odgovoru Vojvodićeve u koji su “Vijesti” imale uvid.

Ona tvrdi da su sve “konstruktivne” primjedbe uvrštene u Predlog statuta.

Glavne primjedbe su način izbora rektora, prema kome UO UCG na predlog Senata iz reda redovnih profesora u radnom odnosu bira rukovodioca Univerziteta. Sporno je i to što nije bilo precizirano kojim iznosom od školarina se finansira UCG, a koliko ostaje fakultetima.

Zamjerke su se odnosile i na odredba prema kojoj se u UO UCG mogu naći samo redovni profesori UCG, te smanjenje broja predstavnika akademskog osoblja, a povećanje predstavnika osnivača (države) u tom upravljačkom tijelu.

Nacrt statuta ne prepoznaje Asocijaciju saradnika, već predviđa da njihovog predstavnika bira Studentski parlament iz redova studenata postdiplomskih studija.

Bonus video: