Gradonačelnik obećao: Psi iz podgoričkog azila neće biti uspavani

70 pregleda 10 komentar(a)
Sklonište za napuštene životinje, psi za eutanaziju, Foto: Facebook
Sklonište za napuštene životinje, psi za eutanaziju, Foto: Facebook
Ažurirano: 30.01.2015. 15:01h

Jedanaest pasa koji su bili na listi za eutanaziju, neće biti uspavani, saopšteno je iz kabineta Glavnog grada.

Na adresu gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića stiglo je više od 100 poruka u kojima su građani urgirali da se ti psi, kao ni drugi psi iz podgoričkog Skloništa, ne uspavljuju.

„Ovih dana se u medijima pojavila informacija da će se izvršiti eutanazija nad psima koji su trenutno smješteni u azilu i čekaju udomitelje. Zahvaljujući vašoj brzoj reakciji I inicijativama, molbama, sugestijama, na vase, a i svoje lično zadovoljstvo vas obavještavam toga neće biti. Gradonačelnik je dobio preko 100 mailova od građana sa molbom da do eutanazije ne dođe“, navodi se u odgovoru Marka Rakočevića iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, koji je odgovorio na email poruku svakog građanina koji je pisao Stijepoviću.

Rakočević je saopštio da je nakon današnjeg sastanka sa nadležnima iz Čistoće koja upravlja Skloništem na Vrelima ribničkim, svaka slična intervencija odgođena na neodređeno vrijeme.

Rakočević je podsjetio da su kapaciteti Sklonita ograničeni na 60 pasa.

„Psi se tretiraju, sterilišu, čipuju i vraćaju na ulicu, jer pristižu novi. Jako malo je zainteresovanih građana koji bi udomljavali napuštene i zdrave pse i tako pomogli u rješavanju tog problema. Ovim putem želim da skrenem pažnju na to, da je sve više neodgovornih vlasnika koji svoje ljubimce napuštaju, ostavljaju na ulicama i tako nam svima u prave probleme“, kazao je Rakočević.

Prema njegovim riječima, da bi problem bio riješen na pravi način, „potrebna su ogromna sredstva“.

„Nadležne službe čine sve kako bi došli do rješenja, ali nam za to trebaju ogromna finansijska sredstva, a i podrška građana. Proširenje azila je planirano u toku 2015. godine kao i još neke akcije koje će smanjiti broj lutalica i napuštenih pasa i tako postepeno suzbijati problem bez eutanazije, osim u slučajevima kad i gdje je to neophodno zbog bolesti, starosti, bjesnila ili fizičkih povreda“, naveo je Rakočević u pismu građanima.

On nije detaljnije naveo kakve su akcije za smanjenje broja lutalica i napuštenih pasa u pitanju.

Iz Sekretrijata je saopšteno i da će 4. februara biti održan sastanak na temu zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih kućnih ljubimaca na teritoriji Podgorice.

Krajem 2013. godine, objavljeno je da je u Skloništu u prethodnih devet i po godina uspavano više od 8.400 pasa. Kao razlog za eutanaziju navedeni su starost, bolest ili agresivnost. U Skloništu je, od osnivanja u junu 2004. godine do decembra 2013. smješteno 12.746.

Eutanaziju obavlja veterinarska ambulanta koja je, shodno zakonskoj obavezi, putem javnog tendera odabrana kao najpovoljnija. Ove godine, taj posao je, u vrijednosti 24.870 eura, dobila veterinarska ambulanta Montvet iz Podgorice.

Bonus video: