Oružje iz Crne Gore transportuju u Keniju

Sa naoružanjem, za čiji su izvoz dobijene sve potrebne dozvole i papiri od nadležnih organa Crne Gore i Srbije, u Mombasu ukrajinskim avionom putuje i nekoliko stručnjaka bivšeg tivatskog vojnog brodogradilišta “Arsenal”, koji će u Mombasi ugraditi naoružanje i elektronsku opremu
18 komentar(a)
Antonov, Foto: Dragan Trufunović/tangosix.rs
Antonov, Foto: Dragan Trufunović/tangosix.rs
Ažurirano: 30.01.2015. 06:24h

Ogromni transportni ukrajinski avion, koji je u srijedu veče sletio u Beograd, u Keniju prevozi naoružanje i opremu, koju je lani prodalo crnogorsko Ministarstvo odbrane.

Riječ je naoružanju i senzorima, skinutim sa topovnjače “Rade Končar, koje je za 2,45 miliona dolara kupila srpska državna kompanija za promet naoružanja i vojne opreme “Yugoimport SDPR” iz Beograda, posredstvom firme “SimoN-PS” iz Herceg Novog.

Nakon detaljnog remonta obavljenog u Čačku, naoružanje će “antonovom An-124“ iz Beograda biti prebačeno u Mombasu, gdje će biti ugrađeno na najveći brod Ratne mornarice Kenije - korvetu “Jasiri“.

Sa naoružanjem, za čiji su izvoz dobijene sve potrebne dozvole i papiri od nadležnih organa Crne Gore i Srbije, u Mombasu ukrajinskim avionom putuje i nekoliko stručnjaka bivšeg tivatskog vojnog brodogradilišta “Arsenal”, koji će u Mombasi ugraditi naoružanje i elektronsku opremu.

Avion je sinoć poletio iz Beograda, a tokom dana srpski i crnogorski mediji spekulisali su o “misterioznom teretu”, teškom 52 tone, pominjući naoružanje, čak i to da će oružje završiti u ratom zahvaćenoj Ukrajini...

Transporter je prevozio glavni top sa topovnjače “Rade Končar”, tipa “bofors”, koji su ranije demontirali stručnjaci firme “Arsenal REM” iz Kraljeva, šestocjevni top za PVO i protivraketnu odbranu i elektronski sistem za upravljanje vatrom, švedskog proizvođača „Philips“, sa svim senzorima.

Riječ je o zvanično “specijalnom teretu”, kako se formalno definišu pošiljke naoružanja i vojne opreme, a ukrajinski avion pripada kompaniji “Antonov Airlines”, kćerci-firmi fabrike “Antonov” koja pravi ove ogromne vazduhoplove.

Bonus video: