Produžen rok Komisiji za rasvjetljavanje napada na novinare

Marković je ranije rekao da je kraj ove godine realan rok do kada bi trebalo da se počnu rješavati najteži slučajevi napada na novinare, ubistvo Duška Jovanovića, prebijanje Tufika Softića i bombaški napad na Vijesti
0 komentar(a)
Nikola Marković, Foto: Boris Pejović
Nikola Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.01.2015. 19:38h

Vlada je na današnjoj sjednici produžila rok za rad Komisije za rasvjetljavanje napada na novinare, do kraja ove godine.

Na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, Vlada je krajem 2013. godine formirala Komisiju za praćenje istraga u slučajevima napada na novinare, a za njenog predsjednika izabran je zamjenik glavnog urednika Dana, Nikola Marković.

On je ranije rekao da je kraj ove godine realan rok do kada bi trebalo da se počnu rješavati najteži slučajevi napada na novinare, ubistvo Duška Jovanovića, prebijanje Tufika Softića i bombaški napad na Vijesti.

Marković je kazao da se to tijelo suočava sa institucionalnim ali i opstrukcijama izvršne vlasti, navodeći da će, ukoliko se to nastavi, biti spreman da zatraži od Vlade da sankcioniše čelnike institucija koje to rade.

“Komisiji prvo treba da se produži mandat i ja vjerujem da oko toga neće biti sporenja. Vjerujemo da to može biti samo od koristi za društvo, tim prije što Komisija ne prouzrokuje troškove u svom radu, jer su svi članovi pristali da volonterski učestvuju u njenom radu”, naveo je on.

Marković je dodao da je vrlo važno što Komisija u radu za ovu godinu predviđa i obanvljanje nagrada za informacije o napadaima na novinare i taj će svoj predlog obnoviti prema Vladi vjerujući da će do raspisivanja nagrada i doći.

"Više je nego jasno da je javni interes da se ovi slučajevi riješe, da to opterećuje crnogorsko društvo i da ne postoje razlozi niti smetnje da Vlada raspiše nagrade”, kazao je Marković.

Na današnjoj sjednici Vlada je utvrdila i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o informacionoj bezbjednosti.

„Implementacijom zakonom propisanih mjera i standarda regulisaće se obezbjeđivanje informacione bezbjednosti u Crnoj Gori, kao temelja izgradnje savremenog informatičkog društva, konstatovano je na sjednici“, kaže se u saopštenju nakon sjednice Vlade.

Bonus video: