Završena sezona na Veruši: U odmaralištu boravilo više od 200 djece

U podgoričkom dječijem odmaralištu atmosfera je vesela, iako je bilo vidljivo da je na obroncima padina snijeg dosta okopnio
202 pregleda 0 komentar(a)
djeca, Veruša, Foto: Vesko Belojević
djeca, Veruša, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.01.2015. 07:08h

Smijeh i radosni uzvici mališana koji su se sankali i igrali na snijegu, govorio je da se djeca dobro provode u odmaralištu na Veruši, iako je proteklih dana padala kiša.

Reporteri „Vijesti“ u subotu su zatekli veselu atmosferu u podgoričkom dječijem odmaralištu, iako je na obroncima padina vidljivo bilo da je snijeg dosta okopnio.

Osnovci su se sankali na padinama Veruše i radosno trčali po snijegu, dok su instruktori i obezbjeđenje pazili da se neko ne povrijedi.

„Padala je kiša pa nijesmo mogli da se sankamo svakog dana, ali smo se lijepo provodili“, kazao je jedan od mališana.

Desetogodišnja Anastasija Vukčević iz OŠ „Pavle Rovinski“ kazala je da joj je mnogo smetalo kišno vrijeme i da je srećna što je u subotu izašla na sankanje.

„Danas nam je posljednji dan ovdje i srećna sam što ću moći makar jednom da se igram na snijegu“, kazala je Vukčević. Kroz odmaralište su od četvrtog januara prošle tri grupe osnovaca iz Podgorice, Danilovgrada i Bara, a posljednja smjena je zimski provod na Veruši završila juče. U odmaralištu je boravilo preko 200 mališana. Upravnik odmarališta Ivan Pelević kazao je da je boravak mališana prošao u najboljem redu, što je, smatra, najveća zasluga instruktora, koji su sa njima bili od jutra do mraka.

„Kod nas je takva organizacija, imamo doktore, instruktore, obezbjeđenje i svaki radnik je non-stop u pripravnosti“, kazao je Pelević. Nakon što su završili sa igrom, djeca su otišla na ručak, a u subotu se spremao specijalitet odmarališta - pasulj.

U subotu su mališani uživali u glavnom specijalitetu odmarališta - pasulju

„Najbolji pasulj koji ste ikada probali“, istakao je Pelević. Posle ručka, djeca su se popela u sobe, gdje su odmarala dva časa, nakon čega su nastavila dnevne aktivnosti, a najavili su im filmsko popodne.

„Kada gledamo filmove to znači da nema skijanja i sankanja, što je loše, pa gledamo na bilo koji način da zabavimo djecu. Posljednja grupa je loše prošla, jer je većinu vremena padala kiša. Prve grupe su imale odlične uslove što se tiče snijega, naročito druga, kada su djeca skijala svakog dana ujutro i popodne“, kazao je Pelević. Na Veruši je juče završena zimska sezona, a ljetnja će početi u junu.

Stijepović izdvojio novac, Mugoša nije mnogo mario

Pelević smatra da bi odmaralištu dobrodošlo renoviranje, kako bi djeca imala kompletan doživljaj, a ne da sve radi osoblje „na mišiće.“

„Ovdje je raj za djecu jer imamo animatore, di džejeve i instruktore za sportsku rekreaciju. Ovdje dijete za 120 eura nedjelju dana dobija smještaj, hranu, skije, sanke, grijanje, druženje u zimskoj atmosferi kroz igru, žurke i šetnje, i što je najbitnije – naučiće da skija, što će duplo platiti na drugom mjestu. Za djecu je najbolji provod na Veruši“, istakao je Pelević. Tvrdi da je Glavni grad budžetom odvojio oko 60.000 za HASAP sistem u kuhinjama, dok im je gradonačelnik Slavoljub Stijepović obećao da će izaći u susret za šta bude trebalo.

„Prvi put da je novac izdvojen za odmaralište i Dječiji savez, i za to se moram zahvaliti sadašnjem gradonačelniku, jer prošli nije mnogo mario za odmaralište“, kazao je Pelević.

Traže i da poljubi i ošamari

Upravnik odmarališta tvrdi da mu nije težak rad sa djecom, koliko je teško da udovolji zahtjevima pojedinih roditelja.

„Presmiješno je kakvih zahtjeva ima i šta sve roditelji traže. Za mene je svako dijete isto i ima isti tretman, ali ima roditelja koji bi željeli da se njihovoj djeci posvećuje više pažnje“, kazao je Pelević. Istakao je da roditelji imaju svakakvih prohtjeva, od ušuškavanja djece pred spavanja i poljupca u čelo, do takvih da traže i da ošamari njihovo dijete ako bude nemirno.

Bonus video: