Više od 700 Bjelopoljaca bojkotovalo liturgiju Filareta

Vjernici traže od Sinoda SPC i patrijarha Irineja da zasijedaju i razriješe problem u Kumanici
239 pregleda 134 komentar(a)
bojkot, Filaret, Foto: Jadranka Ćetković
bojkot, Filaret, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 25.01.2015. 19:39h

Više od 700 Bjelopoljaca bojkotovalo je episkopa mileševskog Filareta, koji je arhijerejsku liturgiju služio u manastiru u Kumanici.

Oni su došli da podrže monaha Nikolaja, koji je nedavno javno optužio Filareta da potkrada crkvene riznice i da je od eparhije napravio stjecište homoseksualaca, lezbejki, pedofila i alkoholičara.

Prije početka liturgije vjernici su napustili manastir, i osim lične pratnje, sveštenoslužitelja i monaha, vjernika nije bilo sve dok Filaret nije napustio crkvu.

Pri izlasku episkopa iz crkve, niko od vjernika nije uzeo blagoslov od Filareta, koji je uzvikivao narodu: „Dobrodošli u Srbiju, dobrodošli u Srbiju“, dok su mu oni odgovarali „došli smo kod oca Nikolaja, kod oca Nikolaja“.

Pismo u kojem je objasnio šta sve trpi 14 godina, uputio je patrijarhu Irineju, predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i ruskom patrijarhu Kirilu. Jedina reakciija koja se do sada mogla čuti su prijetnje Filareta monahu, da povuče što je izjavio i da će da ga razriješi. Nikolaj je u pismu objasnio da se, između ostalog, jedne noći od monaha homoseksualca, kojeg mu je poslao episkop Filaret, branio vilama.

Vjernici traže od Sinoda SPC i patrijarha Irineja da zasijedaju i razriješe problem u Kumanici.

Goran Bjelanović je kazao da sveti Sinod, ako hoće to da ostane, mora da da odgovor na sve što se dešava, jer je to nešto što baca ljagu ne samo na crkvene vlasti, već i na crkvu i pravoslavlje.

„To je popriličan udarac vjeri, i ako je jedan poklekao, to ne znači da su svi poklekli, i moraju pokazati da nisu i da riješe ovaj problem”, kazao je Bjelanović.

On je pojasnio da to nije samo podrška Nikolaju, već i odgovor na nepočinstva Filareta, kojeg ne smatra pravim vladikom, dok se ne definiše da li je to radio ili nije.

“Ako jeste, uz njegovo ime ne treba da stoji titula episkopa. Izlaskom naroda iz crkve, njemu treba da bude jasno da ovo što je on služio, ne samo da nije sveta liturgija, nego nije ni liturgija. Nema Gospoda ni u kamenu ni u drvetu, Gospod je u čovjeku, a čovjek je na strani oca Nikolaja, na strani dobra i plemenitosti, pravde, praštanja i svega onoga što uči crkva sve one koji vjeruju, kazao je Bjelanović.

On je dodao da se episkop riječima „dobrodošli u Srbiju“ obratio vjernicima “kao da su gostujući iz Nikaragve, a u stvari je on gostujući”.

Željko Radović je rekao da Sinod, umjesto što ćuti, treba da se izjasni, i da riješava problem.

„Nadamo se da će ovaj naš apel stići do velikodostojnika. Poručujemo im da treba da počnu da rade svoj posao, da više ne ćute o svemu onome što se radi. Mnogo štošta i oni znaju ali ćute zarad svojih ličnih interesa i fotelja“, kazao je Radović.

Jugoslav Bulatović je kazao da i vjernici sve ove godine znaju mnogo toga o nezakonitom postupanju Filareta.

Bjelopoljci su do juče sakupili više od 5.000 potpisa peticije patrijarhu Irineju i Sinodu, kojom traže hitno rješavanje problema u Kumanici i traže zaštitu monaha Nikolaja. Bulatović je kazao da je peticiju sa srbijanske strane potpisalo jedva stotinak Prijepoljaca a da je strah razlog slabog odziva.

On je istakao da je narod prijepoljskog kraja i mileševske eparhije izuzetno zaplašen od Filareta, jer on ima veliki uticaj na svjetovnu vlast.

“Veliki broj ljudi iz Prijepolja nas je pozvao i ispričao da su ranije pokušavali nešto da preduzmu, ali da su svi imali neke posljedice i da ne smiju više ništa da rade, jer kažu da njega čuva svetovna vlast na nivou Srbije. Rekli su nam da nas podržavaju i da bi se pridružili, ali ne smiju”, kazao je Bulatović.

Episkop Filaret je odbio da komentariše optužbe i bojkot naroda.

Kultni manastir, na sedmanaestom kilometru od Bijelog Polja, od teritorije Crne Gore dijeli samo rijeka Lim a pripada mileševskoj eparhiji. Svetilište je vijekovima najviše posjećivao narod bjelopoljskog kraja, koji je i dao najveći doprinos i njegovoj obnovi.

Bonus video: