CGO: Samostalnost specijalnog tužioca ne zavisi od modela kojim će biti izabran

Pravnik u CGO, Boris Marić, rekao je da je vrhovni državni tužilac u poziciji da bitno utiče na izbor specijalnog tužioca, koji god model da postane važeći
2 komentar(a)
Boris Marić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Boris Marić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.01.2015. 14:24h

Specijalni tužilac mora biti samostalan u radu, a to ne zavisi od modela kojim će neko biti izabran na tu fukciju, ocijenjeno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Vlada predlaže da specijalnog tužioca nakon raspisanog javnog konkursa bira Tužilaćki savjet, dok se Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković zalaže da on Tužilačkom savjetu predlaže specijalnog tužioca.

Pravnik u CGO, Boris Marić, rekao je da je vrhovni državni tužilac u poziciji da bitno utiče na izbor specijalnog tužioca, koji god model da postane važeći.

“Ponuđeni modeli, od kojih je jedan stigao iz Vlade, a drugi za koji se zalaže vrhovni državni tužilac, sami po sebi neće riješiti suštinsko pitanje, a to je neophodna samostalnost u radu specijalnog tužioca, što je trebao da bude i rezultat transformacije Specijalnog odjeljenja za borbu protiv korupcije i oranizovanog kriminala u Specijalno državno tužilaštvo”, kazao je Marić agenciji MINA.

On smatra da je značajno doći do odgovora na pitanje šta su suštinski razlozi Stankovića da javno saopšti i iskaže ozbiljnu sumnju na predloženi proces predlaganja kandidata za specijalnog državnog tužioca.

“Da li se razlozi kriju u nepovjerenju prema Tužilačkom savjetu, u smislu postojanja volje za izbor ličnosti, koja bi zadovoljila kriterijume koje je javno iznio, ili pak u želji da kao vrhovni državni tužilac ima punu kontrolu i odgovornost nad radom cjelokupnog organa na čijem je čelu, a za šta je po njegovoj procjeni potrebno da dobije traženo ovlašćenje”, naveo je Marić.

Bonus video: