Opasnost o kojoj se ćuti

Ministarstvo odbrane obaviješteno je 2013. godine od strane dva visoka oficira bivše JNA da se napušteni vojni objekti u Herceg Novom moraju demilitarizovati jer predstavljaju opasnost. Ministarstvo ćuti
223 pregleda 1 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Shutterstock.com
Herceg Novi, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.01.2015. 18:45h

Veliki broj objekata koje je od nekadašnje JNA nasljedila država Crna Gora a koji se nalaze u Herceg Novom, ne samo da nisu valorizovani nego su zapušteni i prema nekim stručnim procjenama predstavljaju - opasnost .

Monitor je došao u posjed dokumenta koji je su u prvoj polovini 2013. godine dva visoka oficira vojske uputili Ministarstvu odbrane i lokalnoj vlasti. Radi se o inicijativi za demilitarizacijom pomenutih objekata sa eleboratom i predlogom rješavanja problema.

Jedan od stručnjaka za tu problematiku, penzionisani pukovnik MT službe, koji je bio i načelnik najvažnijih vojnih objekata u Boki, a koji je insistirao na anonimnosti, kaže za Monitor da se na teritoriji hercegnovske opštine sada nalazi najviše minsko eksplozivnih sredstava za koje ne postoji plan uništenja, o čemu je u dokumentu i obavješteno Ministarstvo odbrane.

"Lokacije na kojima se nalaze ta sredstva su na pjeni od mora. Ljudi nijesu ni svjesni koliko je to veliki problem, koji država mora hitno da rješava, jer je riječ, između ostalog i o nekih 300 tona kompozintnog eksploziva. Konkretno radi se o objektima Pristan- Petrović i Sasovići, gdje su uskladišene morske mine, protivbrodske, protivavionske i protivpodmorničke rakete, torpeda i artiljerijska municija raznih tipova“, upozorava naš sagovornik.

"Morske mine, bojeve glave raketa i torpeda su punjeni kompozitnim eksplozivom od 100 do 400 kg, koji se na klasičan način ne može delaborisati i upotrijebiti kao privredni eksploziv, a 1kg kompozitnog eksploziva ekvivalentan je 1,7 kg TNT-a. Jedan broj protivbrodskih raketa nije neutralisan, nije očišćen od pogonskih komponenti'".

On ukazuje na još jedan ogroman problem – potkop na lokaciji skladišnog kompleksa Petrovići, kojeg su Njemci zarušili 1944. godine.

"On je sigurno pun municije i minsko eksplozivnih sredstava, nama nepoznate količine i asortimana'", kaže naš sagovornik...

Opširnije čitajte u najnovijem broju Monitora ...

Bonus video: