Tivat: NVO sektor praktičnim radom opire se devastacji prirode

„Kroz projekat 'Krašići u zelenilu', koji se nastavlja, planiramo da revitalizujemo biodiverzitet, čime će se ujedno smanjiti dejstvo erozivnih sila, ublažiti efekti nesankcionisane nelegalne gradnje, kao i da se spriječi odlaganje otpada na slobodnim površinama,” kazao je direktor NVO “Obala
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2015. 16:40h

Suočena sa masovnom pojavom uzurpacije i devastacije mora i obale na prostoru Krašića u tivatskoj opštini, novoformirana NVO „Obala“ iz tog mjesta pokrenula je zanimljiv projekat nazvan „Krašići u zelenilu“ koji je već dao i konkretne rezultate.

Naime, na jednog ogoljenoj i devastiranoj zelenoj površini nastaloj uslijed gradnje puta koji nema osnov u važećoj planskoj dokumentaciji, posađena je nova sadnica kaktusa i ograđena kamenim zidom karakterističnim za primorsko graditeljsko nasljeđe. Tako je makar djelimično supstituisan prepoznatljivi veliki kaktus iste vrste, star više od 30 godina, a koji je iz Krašičća, iz dijela naselja nazvanog baš Kaktus po toj biljci, uklonjen prilikom gradnje kanalizacione mreže.

„Kroz projekat 'Krašići u zelenilu', koji se nastavlja, planiramo da revitalizujemo biodiverzitet, čime će se ujedno smanjiti dejstvo erozivnih sila, ublažiti efekti nesankcionisane nelegalne gradnje, kao i da se spriječi odlaganje otpada na slobodnim površinama. U postupku realizacije obavljeni su kontakti sa svim nadležnim organima i pribavljena odgovarajuća odobrenja - saglasnosti za ovu vrstu intervencija,” kazao je direktor NVO “Obala” Nenad Miletić.

On je istakao da je njihovu akciju podržala Opština Tivat, JP “Morsko dobro” Budva, Komunalno preduzeće Tivat i izvođač radova, firma „Nived“.

Galerija

Bonus video: