Nakon mjesec i po, smijenjen načelnik Komunalne: Kriva kolašinska lipa?

Bukilić smatra da je razriješen jer je odbio da potpiše rješenje o otkazu službenici Komunalne policije Ani Šćepanović, što je Vusanovićeva, kako kaže, izričito zahtijevala
6 komentar(a)
posječena lipa u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
posječena lipa u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 22.01.2015. 18:09h

Predsjednica Opštine Kolašin Željka Vuksanović, razriješila je v.d. načelnika Komunalne policije Dragoljuba Mija Bukilića, nako što je samo manje od mjesec i po bio na toj funkciji. Bukilić je iz Socijalističke narodne partije (SNP), koja sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) i Demokratskim frontom (DF) u Kolašinu čini vlast.

Vuksanović je juče za „Vijesti“ kazala razlog za Bukilićevo razrješenje „neostvarivanje funkcije Komunalne policije i kontinuiranog rada u službi kao i nepostupanja po nalozima izvršnog organa vezanim za obavljenje poslova u skladu sa zakonom i drugim aktima.”

S druge strane razriješeni v.d. načelnika smatra da je tokom minulih mjesec i po savjesno i profesionalno obavljao svoj rad, kao i da je Komunalna policija uradila sve posove za koje su bili ovlašteni, onako kako je zakonom propisano.

“O tome mogu da posvjedoče potpredsjednik Opština Đuro Milošević, moje kolege, ispostava policije u Kolašinu, kao i u “Komunalnom” preduzeću. Svi oni mogu da kažu da li smo nešto propustili da uradimo. Napominjem da sam na funkciji svega mjesec i po, a u tom period je bilo 12 neradnih dana”, rekao je on.

Bukilić smatra da je razriješen jer je odbio da potpiše rješenje o otkazu službenici Komunalne policije Ani Šćepanović, što je Vusanovićeva, kako kaže, izričito zahtijevala.

Šćepanovićeva je krajem decembra dala nalog radnicima “Komunalnog” da se posiječe jedna od najstarijih lipa u gradu, što je izazvalo burne rekacije predstavnika NVO sektora i ostalih građana. Povodom toga je organizovan i protest u centru grada.

“Nijesam mogao pred Novu godinu, kako je predsjednica tražila, dati otkaz i na taj način 'častiti' djecu Šćepanovićeve. Takav gest nijesam mogo učiniti ni kao čovjek ni kao vjernik i odbio sam to. Protiv Šćepanovićeve je pokrenut disciplinski postupak, koji još nije počeo, iz prostog razloga što u Opštini godinama nema disciplinske komisije. Nije mi žao funkcije, niko moj nikad nije na funkciji bio još od 1945. godine, ali ovakav čin predsjednice Vuksanović je pokazatelj mnogo čega”, tvrdi razriješeni v. d. načelnika Komunalne policije.

Potpredsednik Opštine i predsjednik OO SNP-a Đuro Milošević juče je kazao da nije do detalja upoznat za razlozima zbog kojih je Bukilić razriješen.

Milošević je podsjetio da je njegov partijski kolega bio v.d. načelnika i da je raspisan konkurs za tu funkciju.

Do sada su iz sve tri partije, koje su konstituenti nove kolašinske vlasti, tvrdili da su odnosi među njima dobri i da, uprkos brojnim problemima, nema razloga za zabrinutost o opstanku koalicije.

Bukilić je prvi koji je javno izrazio neslaganje ili osudio postupke Vuksanović, od kako je izabrana na čelo izvršne vlasti.

Bukilić tvrdi da je nedostatak kaolicionog sporazuma kriv za smjenu

Bukilić smatra da je njegovo razrješenje omogućilo i to što između SDP-a, SNP i DF još nije potpisan koalicioni sporazum, pa koalicija, kako kaže, funkcioniše “na riječ”.

Bukilić je mišljenja da je Vuksanovićeva, razriješivši ga, pokazala nepoštovanje i prema njemu i njegovoj partiji.

“Svjedoci smo da se pojedini funkcioneri iz predhodne vlasti još šepure po Opštini, a evo krenuli smo da se obračunavamo sa “sirotinjom”, to jest, službenicama Komunalne policije. Nijesmo tako obećali onima koji su nas glasali. Što se mene tiče, ova koalicija ne postoji, ona ne može ovako funkcionisati. Ne kajem se što sam odbio da dam otkaz Šćepanovićevoj. Vuksanovićevoj je, valjda, ovo način da se zahvali za Đuđevinu i treći mandate SDP-a, rekao je Bukilić.

Bonus video: