Sa hidžabom i na posao, u školu...

Gimnazijalka E. K. (16) je u decembru u barsku Gimnaziju “Niko Rolović” na nastavu počela da ide sa hidžabom i prva je djevojka u Crnoj Gori koja je to napravila
73 pregleda 346 komentar(a)
Hidžab
Hidžab
Ažurirano: 22.01.2015. 06:58h

Vjernik, koji prema nacionalnoj pripadnosti, vjeroispovijesti ili običajima nosi kapu ili maramu kao sastavni dio nošnje, ne može biti diskriminisan prilikom zaposlenja, kao radnik, u postupku pred državnim organima i u sistemu obrazovanja kao učenik i student.

To je predviđeno članom 14 Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice, koji su 30. januara 2012. potpisali tadašnji premijer Igor Lukšić i reis Rifat Fejzić.

Gimnazijalka E. K. (16) je u decembru u barsku Gimnaziju “Niko Rolović” na nastavu počela da ide sa hidžabom i prva je djevojka u Crnoj Gori koja je to napravila.

“Večernje novosti” su objavile da se E. K. prethodno konsultovala sa Ministarstvom prosvjete i školom.

Glavni imam Islamske zajednice u Baru Muidin Milaimi kazao je da je “djevojčica dobro prihvaćena od drugova, ali je prvobitno bilo problema sa profesorima”.

“Ovo je njeno pravo da joj uslišimo želju. S obzirom na to da se nalazimo u ovakvoj sredini, malo je to u početku teško, ali će to kasnije da se prihvati. Moramo naglasiti da hidžab nije vjerski obred. To je islamska nošnja koju po pravilu svaka muslimanka treba da nosi", objasnio je Milaimi u izjavi za “Večernje novosti”.

I protojerej-stavrofor Velibor Džomić smatra da se pravo na slobodu vjeroispovjesti ne može samo ograničiti na vjerske objekte i ne vidi ništa sporno u tome što je jedna pripadnica islama odlučila da se ponaša u skladu sa propisima svoje vjere.

Direktorka Gimnazije Marija Đonović kazala je ranije da je učenica redovno pohađala nastavu, te da je ocijenjena iz svih predmeta na kraju klasifikacionog perioda. “Njena ljudska prava u našoj školi nijesu ugrožena”, poručila je direktorka Gimnazije.

Bonus video: