Brković: Iz napada na Šarli Ebdo profitirao kapitalizam

Brković je naglasio da i u dijelu reakcija na pariski masakr moguće prepoznati antislamski impuls, što je opasno jer se na taj način hrani evropski fašizam
9 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2015. 11:59h

Masakr u redakciji satiričnog francuskog nedjeljnika Šarli Ebdo i teroristički napad na SAD 11. septembra 2001. povezani su, pored svega ostalog, i na način što je iz oba događaja profitirao kapitalizam, smatra Balša Brković, crnogorski pisac, kolumnista i urednik Art Magazina Vijesti.

"Politička moć tako funkcioniše, to je taj cinizam moći, taj poriv da se profitira", kazao je Brković gostujući u petak u emisiji "Klika" na Studentskom radiju Krš.

On je upitan da prokomentariše da li je napad na Šarli Ebdo konfrontacija religioznog i racionalnog ili pak umjerenog i ekstremnog.

"Taj sukob je sukob potpunog nesrazmjera ne samo u smislu oružja nego i u smislu svjetova iz kojih govore. Sa jedne strane imate ljude koji rade ono što je vertikala jedne civilizacije preko 2.000 godina koja ima svoje vrhunce u Rableu, kod Bokača u nekim od najvećih pisaca na kojima počiva ova kultura, a s druge strane imate ljude koji ulaze iz jedne potpuno druge političke realnosti i koji na teroristički i monstruozan način reaguju", rekao je Brković.

Ipak, Brković je naglasio da i u dijelu reakcija na pariski masakr moguće prepoznati antislamski impuls, što je opasno jer se na taj način hrani evropski fašizam.

Pisac se osvrnuo i na postupak Vijeća mudraca za zaštitu religije u Saudijskoj Arabiji koje je osudilo napad na Šarli Ebdo, a ipak je u toj zemlji javno bičevan Raif Kadavi, pokretača sajta Liberali Saudijske Arabije.

"To je taj cinizam despotskih država koje zapad podržava iz ovih ili onih razloga, premda tamo imate najordinarnije kršenje ljudskih prava", kazao je Brković.

Lokacije slušalaca emisije u kojoj je gostovao Brković

Brković je takođe istakao da ovakvi događaji idu na ruku deničarskom diskursu o nužnom sukobu civilizacija, pa je upravo zato potrebno pokazati da je u Evropi našega vremena moguć suživot.

To je zadatak za modernu ljevicu, naglasio je Brković.

Galerija

Bonus video: