Koprivica: Završiti reformu izbornog zakonodavstva

65 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.01.2015. 13:58h

Reforma izbornog zakonodavstva trebalo bi da bude završena u ovoj godini, smatraju u Centru za demokratsku tranziciju (CDT).

Direktor te nevladine organizacije, Dragan Koprivica, kazao je da se to odnosi na uspostavljanje centralizovanog biračkog spiska, sprovođenje novih pravila za finansiranje političkih subjekata i uvođenje elektronske identifikacije birača.

"Uslov za ove promjene je i izgradnja kapaciteta Državne izborne komisije (DIK), koja je ključni organ za sprovođenje izbora", rekao je Koprivica agenciji Mina.

On je podsjetio da je CDT više puta iskazivao sumnju da "partijski" DIK može efikasno odraditi kontolu izbornog procesa, "jer je postavljen na način da partije kontolišu same sebe".

"Samo profesionalni organi za sprovođenje izbora mogu kredibilno i efikasno sprovoditi sve segmente izbornog procesa", naglasio je Koprivica.

Prema njegovim riječima, ostaje da se vidi kakvi će biti njeni realni učinci.

"Sve navedeno je značajno u kontekstu mogućih prijevremenih izbora, koji se moraju odigrati po novim, unaprijeđenim pravilima", naglasio je Koprivica.

Komentarišući mogućnost organizovanja protesta, koje najavljuju pojedini opozicioni subjekti, Koprivica je ocijenio da nije primjereno miješanje različitih struktura u odluke partija o tome na koji način će djelovati na političkoj sceni.

"To se kontinuirano događa na našoj političkoj sceni kad god neki politički subjekt treba donijeti kakvu važnu odluku", rekao je Koprivica.

Kako je naveo, to se dešavalo Socijalističkoj narodnoj partiji 2012. godine, Pozitivnoj Crnoj Gori 2013, Socijaldemokratskoj partiji 2014. a sad i Demokratskom frontu (DF).

"Na koji način će DF voditi svoju politiku i da li će organizovati proteste, isključiva je nadležnost njihovih organa odlučivanja. Vjerujemo da zvanični organi političkih ili drugih društvenih subjekata najbolje znaju šta je dobro za njihov razvoj, i da im se u tu odluku ne treba miješati niko sa strane", zaključio je Koprivica.

Bonus video: